Vetëvrakh is het zoveelste blackmetalorkestje uit Bosnië-Herzegovina dat tot voor kort geen belletje deed rinkelen. Maar zoals wel meer het geval is, besloot het Portugese Black Gangene Productions daar iets aan te doen want na een klein decennium aan demo’s en splits, staat het duo Vrasësinerëzve en Ezotërokh (waar blijven ze die aliassen evenals onuitspreekbare bandnamen – check hun andere projecten er maar op na – toch halen?) op onze deur te kloppen met een volwaardige langspeler. “Dominion of terror” werd deze gedoopt en één blik op de track listing verraadt al dat we hier geen fijngevoeligheden of gesofisticeerde teksten hoeven te verwachten. Maar ook geen hersenloos geram want muzikaal gezien bevat Vetëvrakh’s muziek toch heel wat gelaagdheid en diepgang. Morbide old school blackmetalriffs kunnen immers plots in slepende psychedelische vaarwateren terechtkomen of in melodieuze, haast geïmproviseerd lijkende passages uitwaaieren waar een grote rol voor de basgitaar is weggelegd. Zo ademen de up-tempo passages van “All in his name” bij momenten een Alkerdeel sfeer uit, niet alleen muzikaal maar ook zanggewijs. Ook de drummer doet zo veel meer dan de geijkte blackmetalstramienen uit zijn drums persen en houdt het boeiend met zijn avontuurlijke roffels. De maniakale krijsstem lijkt voortdurend besmet bloed te gorgelen en verraadt een hels fanatisme en afkeer van al wat heilig is. Ze windt er in het blasfemische “God ends here” dan ook geen doekjes om. Bepaalde (bas)partijen van “Reconquering the Satan’s throne” ademen de verwrongenheid van Oranssi Pazuzu uit, terwijl de ritmische riffs dan weer aan Enslaved ten tijde van “Ruun” doen denken, ook al staat Vetëvrakh op papier mijlenver van het geluid van deze twee namen verwijderd. Maar dat psychedelische effect dat muziek kan uitstralen, staat wel onomwonden in de dwarsdoorsnede van deze drie bands. Afsluiten doet het gezelschap met een verdorven versie van “De dodenmars” van Chopin, écht origineel komen ze hier niet meer mee uit de hoek, maar de outro past wel bij de rest van hun bevreemdende songmateriaal. Vetëvrakh laat op “Dominion of terror” een gesmaakte cocktail aan zwartgeblakerde psychedelische en experimentele klanken horen die veel verder gaat dan wat je op het eerste zicht zou denken. Geef het een kans en als je er de eerste luisterbeurt niet veel mee aan kunt vangen, raad ik je aan het nog een kans te geven. Uiteindelijk zal het kwartje wel vallen hoor.

JOKKE: 81/100

Vetëvrakh – Dominion of terror (Black Gangrene Productions 2020)
1. Son of Satan
2. The true face of evil
3. All in his name
4. God ends here
5. Reconquering the Satan’s throne
6. Dominion of terror
7. Marche funebre