Raw vampiric black metal demo releases in super limited edition tape of 33 pieces. We kennen dit gelimiteerde vampierenkunstje anno 2020 ondertussen wel. De repress op 75 exemplaren is trouwens ondertussen ook al hopeloos uitverkocht. Maar ik steek niet onder stoelen of banken dat ik de rauwe blackmetalklanken van deze one-man USBM band best kan smaken. Ik vroeg me eigenlijk instant af in welke taal de songtitels neergepend werden en nader onderzoek bracht me in Japan (het samoeraizwaard uit het logo had me bij nader inzien al op weg kunnen helpen). De Onryō uit de titel van deze debuut EP is een mythisch wezen uit de Japanse folklore. Het is een spook, dat net als andere Japanse spoken behoort tot de Yurei, geestverschijningen van mensen die geen rust kunnen vinden na hun dood, en daarom op aarde blijven ronddolen. De Onryō staat vooral bekend om het feit dat hij blijft rondspoken om wraak te nemen voor iets dat hem voor zijn dood is aangedaan. Deze wraak richt zich echter tegen vrijwel alles en iedereen die de Onryō op zijn pad tegenkomt, ook mensen die nooit iets te maken hebben gehad met hetgeen waar de Onryō kwaad om is. Interessante insteek voor een blackmetalband met andere woorden. De sound van Saidan kan omschreven worden als grimmige doch stuwende black metal met een bijtende rauwheid, kletterende geprogrammeerde drums (dit is het grootste werkpunt), ijselijke krijsen en melodieën die schipperen tussen een somber triomfalisme en ingetogen treurigheid. Soms valt de agressie volledig stil om even plaats te ruimen voor sobere cleane gitaarklanken vergezeld van creepy vocalen. De outro van “Eien no nemuri” bestaat uit een intrigerende sample met sacrale gezangen. De vijver aan obscure rauwe black metal is ondertussen ontiegelijk groot. Er zit veel bagger tussen, maar toch ook wel enkele acts die best potentieel hebben om meer dan een belachelijk laag aantal tapes aan de man of vrouw te brengen (of zou er geen haan naar kraaien als de extreme gelimiteerdheid niet vermeld werd?). Saidan is zo’n band en weet van meet af aan de juiste snaar te raken met de drie nummers die “Onryō: Vengeful spirits in the eastern night” mee gestalte geven. Wie gek is van een Lamp Of Murmuur zal zich hier ook wel geen buil aan vallen.

JOKKE: 79/100

Saidan – Onryō: Vengeful spirits in the eastern night (Forgotten Sorecery Productions 2020)
1. Teke Teke
2. Oiwa
3. Eien no nemuri