Wie het Terratur Possessions-kamp af en toe in het oog houdt, weet dat het op SoundCloud te doen is om Ole Aune’s eerste rough cuts en previews te vinden – of zo ging het toch, althans. Daar priemde twee jaar geleden een in mysterie gehulde track bovenaan de pagina, zonder titel of bandnaam, voorzien van een esoterisch getinte hoes, waar onderstaande maar opnieuw en opnieuw terug naar op zoek ging. De agressieve maar tegelijkertijd melodieuze compositie bleek achteraf “Beast and soil” te zijn, tweede nummer op de debuutplaat van Misotheist, uit Trondheim. De band wist met drie uitgesponnen saga’s een heel duidelijk statement te maken en quasi meteen een plek tussen de groten van dat label te veroveren. Drie jaar later staat “For the glory Of your redeemer” daar, en de verwachtingen zijn hooggespannen. De riffs op deze plaat, als auditieve stroboscopen die je gehoorveld op een ijltempo afwisselend overbelasten en abandonneren, versterkt door drumsalvo’s die eindeloos blijven beuken en rollen en galmen, nemen met hun groots en drukkend karakter meteen de leidende hand in dit verhaal. Binnenkomer “Rope and hammer” zet na een niet onvergetelijke intro van op de kop veertig seconden aan met een muur van geluid waarbij weinigen onberoerd blijven, met opzwepende tremolo en desolate intermezzo’s. Hoewel zowel de opener als “Benefactor of wounds” erg geslaagd zijn, ligt alle kracht van dit album sluiks verscholen in de imposante afsluiter, “Acts of flesh”. Op een dikke zestien minuten raast dit meesterwerk doorheen alle sterke kanten van de band: de zenuwslopende ambient, de dissonantie die wedijvert met harmonie, de onvervalste muzikale ritualiteit. Of Kråbøl zich nog steeds verdienstelijk maakt voor de van corrosiviteit doordrongen, galspuwende vocalen op “For The Glory Of Your Redeemer” is voorlopig niet geweten, maar ook hier maken ze wederom het verschil. De verscheurende herhalingen en melancholie naar het einde toe, de op funeral doom scholende en met haat doordrongen roet, bonjourt de staart van de slang zonder mededogen in diens bek en breidt zonder enige sierlijkheid een einde aan het verhaal. Op net iets langer dan een half uur weten de Noren achter Misotheist een manifest voor de Nidrosian Black Mass zaliger op te tekenen, een krachtdadige slag in het met ongeloof doordrongen gezicht van onze Heer en redder. 

JULES: 87/100

Misotheist – For the glory of your redeemer (Terratur Possessions 2021)
1. Rope and hammer
2. Benefactor of wounds
3. Acts of flesh