Antzaat is een oud-Nederlands woord. Het betekent ‘hatelijk’ of ‘vijandig’. Als je antzaat bent, dan ben je vooral ‘tegen.’ De Belgische band Antzaat is in 2015 opgericht om de ‘creatieve frustraties van de leden kwijt te kunnen.’ Vocalist en gitarist Ronarg zit ook nog in Ars Veneficium. De andere leden hebben hun sporen vooral buiten de black metal verdiend. De band haalt hun inspiratie vooral uit bands uit de jaren ’90, bijvoorbeeld Sargeist, Behexen, Satanic Warmaster, Darkthrone en Ulver. Afgelopen oktober hebben ze hun tweede release uitgebracht nadat ze in 2017 debuteerden met de EP “The black hand of the father“. Het gaat om hun eerste langspeler met de naam “For you men who gaze into the sun.” Deze plaat is uitgekomen via Immortal Frost Productions van Ars Veneficium medelid Surtur. Ik moet bekennen dat mij de moed in de schoenen zonk bij het opzetten van de plaat. De intro stoot mij danig tegen het zere been. Ik ben groot fan van kerkorgels, maar voor mij is de eerste anderhalve minuut van de plaat een gruwel. Een kerkorgel is voor mij een imposant instrument, waar ook imposante muziek mee wordt gemaakt. Groots, overdonderend, dramatisch, dat zijn voor mij de kenmerken van orgelmuziek. De intro van de plaat biedt niets van dat alles. De plank wordt mijns inziens, volledig misgeslagen. Het intro biedt mij geen spanningsboog, geen drama en vooral geen overdondering. Gelukkig is dit ook letterlijk het enige zwakke punt van de plaat. De opener “Between the beginning and the end” doet mij denken aan het latere werk van Lutomysl, wat mij positief stemt. IJzige tremolo gitaren, een geprononceerde baslijn, episch slepend mid-tempo drumwerk doet mijn hart weer opleven. Ik hou van gelaagde muziek. De dissonante melodielijnen van de gitaren worden perfect ondersteund door de bas en drums en ook de vocalen voegen toe aan de dynamiek. Er is ruimte voor bijna heavymetal-achtige riffs, vooral in “For you men who gaze into the sun”. De plaat staat bol van variatie en melancholische epiek. De productie, in handen van Wolfthrone Studios uit Finland, is ronduit fantastisch. Voor mensen met nostalgie naar de jaren ’90 melodische black, maar dan met betere productie, kan je niet misgrijpen met deze plaat. Alleen dat intro… Na een aantal keer luisteren snap ik dat intro nog minder goed. Koop deze plaat en skip het intro is mijn advies.

MISCHA: 80/100

Antzaat – For you men who gaze into the sun (Immortal Frost Productions 2020)
1. Intro
2. Between the beginning and the end
3. For you men who gaze into the sun
4. Crown of concrete
5. Through the eyes of a rotten mind
6. Radiant fire
7. Veil of darkness
8. Man made flesh made God machine
9. And this day shall come again