Wij bibberen al uit onze kleren bij temperaturen die flirten met het vriespunt, maar dat is niets vergeleken met de frostbitten kingdoms elders op deze planeet wanneer koning winter daar van zich laat horen. Zo ook in het Canadese Calgary, de grootste stad van de provincie Alberta. In februari 2019 werd daar nog een gemiddelde temperatuur van -18°C opgetekend wat meteen de vierde koudste februarimaand ooit was sinds hun metingen. In deze stad waart het blackmetaltrio Upir ’s winters tot op kniehoogte door de sneeuw. Het mag dus niet verbazen dat ze een song met als titel “Frozen by midwinter snows” schreven. Het eerste nummer dat geen double digit speelduur heeft, moet Upir nog schrijven en de heren lieten zich voor de gelegenheid op deze maar liefst negentien minuten durende compositie bijstaan door de vampierentiteit Celestial Sword die vorig jaar nog op Addergebroed debuteerde met de geslaagde “Fallen from the astral temple” demo. De kraaierige vocalen van diens Narkisa scheren ook nu weer volop doorheen het besneeuwde landschap, het zou me niet verbazen als dit heerschap in een vorig leven als een furieuze kraai door het leven ging. Voor de rest voegt de Amerikaan allerhande synthklanken toe aan de atmosferische, maar van een lo-fi sound voorziene zwartmetalen claustrofobische basis die door Upir als ondoorwoedbaar sneeuwtapijt uitgesmeerd wordt. Hypnotiserende repetitiviteit, betoverende, doch subtiele synths die op tijd en stond door de riffstorm priemen, ijskoud en verkleumd verwrongen gitaarwerk dat een basgitaar overbodig maakt, organisch drumspel en kakofonisch gekrijs (ook Upir frontman Bryce LaRocque kon na het inblikken van zijn vocale prestatie ongetwijfeld een Ricola gebruiken) zijn de ingrediënten die we als diepvriesmaaltijd voorgeschoteld krijgen en die de liefhebber van rauwe underground black metal wel zullen kunnen ontdooien. Een release in fysieke vorm is welgekomen!

JOKKE: 79/100

Upir/Celestial Sword – Frozen by midwinter snows (Eigen beheer 2020)
1. Frozen by midwinter snows