Voor een jonge snaak die, nieuwsgierig maar nietsvermoedend, via lokale en internationale magazines zoals Rock Tribune en Terrorizer zijn eerste stapjes in de hartverwarmende wereld van het zwarte en het dode metaal wou zetten, was het uit 2004 afkomstige “Occasus” van The Amenta een ware revelatie. De Australiërs scheurden met hun buitenzinnig futuristische, industrieel getinte death metal de oren van het maagdelijke en ongeschonden gelaat van onderstaande – diezelfde oren die tot voor kort enkel rechtdoorzee-death van pakweg Morbid Angel of Behemoth hadden leren kennen. Plots waren daar naast de verbrijzelend snelle blastbeats allerhande rauwe soundscapes en een buitenaardse, vijandige atmosfeer die erg onvertrouwd aanvoelden, en de kleine man was meteen verkocht. Hoewel er down under nog twee LP’s en een resem EP’s werden uitgebracht, heeft het toch zeventien jaar gekost om deze band weer op te merken. Het is aan de hand van de voorheen gebruikte pseudoniemen niet erg duidelijk hoeveel leden er juist nog overblijven van de originele bezetting, maar het is aan elke decibel geluid op “Revelator” te horen dat The Amenta niet is blijven stilstaan. Er zijn alleen maar meer invloeden hoorbaar op deze nieuwe langspeler, wat voor een – vergeef het cliché – meer mature klank zorgt, en de plaat in zijn geheel veelzijdiger en daardoor ook boeiender maakt. Op het eerste zicht, gevoed door soms ietwat langdradige intermezzo’s en de met momenten veelal (klaag)zangerige stem van Cain Cressall, lijkt het alsof The Amenta daarom water bij de wijn heeft moeten doen: er is meer ruimte voor experiment en er wordt her en der opgebouwd naar een climax, in de plaats van het onophoudelijke malen en verpletteren van voorheen. Kenners zullen mogelijks aanhalen dat deze evolutie gestaag aan een opmars begon en al veel langer gaande is, voor onderstaande komt deze omkanteling erg plots. De nieuwe release op het illustere Debemur Morti vraagt op deze manier enige toewijding, zoals we het gewoon zijn van het leeuwendeel van de bands op het roster van voornoemde. Het loont van veel tijd met dit album door te brengen, en de lagen in de muzikale weelde die hier aanwezig zijn één voor één af te pellen. Laat één ding duidelijk zijn, het gebruikte water kleurt ettergeel en heeft een van zwavel doordrongen geur. “Revelator” is een woest en waanzinnig meesterwerk, en eentje dat nog vaak de revue zal passeren in playlist van deze de inmiddels oude knar. Petje af. 

JULES: 81/100

The Amenta – Revelator (Debemur Morti Productions 2021)
1. An epoch ellipsis
2. Sere money
3. Silent twin
4. Psoriastasis
5. Twined towers
6. Parasight lost
7. Wonderlost
8. Overpast
9. Parse over