Bij de naam Vanagandr (alternatieve naam voor de legendarische wolf Fenrir uit de Noordse mythologie met betekenis “monster uit de rivier Ván) denk je in eerste instantie misschien aan IJsland (allez, ik toch) aangezien er daar een tapelabel gerund door enkele Misþyrming-leden onder dezelfde naam, maar met accent op de eerste “a”, actief is. Niets is echter minder waar want deze one-man band komt uit de Verenigde Staten (Atlanta in Georgia meer bepaald) en voor de volledigheid geef ik nog mee dat er nog een gelijknamige blackmetalband actief is in Chili).

Born of sorcery” is het debuut van een zekere Lögr die alle instrumenten inspeelde en de arrangementen op drie dagen schreef, maar inspiratie haalde hij uit het gitaarwerk van Kutke. Origineel verscheen het debuut in 2020 maar de plaat kent nu pas een fysieke release op vinyl dankzij het Russische Obscurant Visions label waar nog wel meer lekker spul verschijnt.

Een intro en drie langgerekte composities die uitstrekken van negen tot veertien minuten is wat Vanagandr voor ons in petto heeft. Als we een origine op Lögr’s muzikale exploten moeten kleven, gaan we voor Zweden. Ik hoor in opener “Call of the Incubus” namelijk wel wat van de eerste twee Setherial-platen in de muziek doorschemeren hoewel Vanagandr zeker ook een heidense inslag kent (dat maken de songtitels wel duidelijk). Dat uit zich bijvoorbeeld in heldere strijdgezangen die zich met de heftige black metal mengen. In “Heimdall’s march to Jotunheim” neigt de vocale aanpak wat meer naar heel het rauwe blackmetalgebeuren en naast de nodige old-school invloeden in het vinnige gitaarspel is er zelfs plaats voor een heuse gitaarsolo. Er wordt veel met dynamiek gespeeld zodat de epische composities boeiend blijven en er is ruimte voor lang uitdijende instrumentale stukken. “Of sorcery & hatred” bevat heel wat knappe gitaarharmonieën met Zweedse inslag, maar weet toch ook wel de kalk van tussen de voegen uit te knallen.

Ik weet niet of Lögr met “Born of sorcery” aan zijn proefstuk toe is, maar de man beheerst de kneepjes van het vak, dat hoor je. Op de ruwe maar krachtige sound waarvoor de Sylvan Sound Studios optekenden, valt amper iets aan te merken, behalve dat de basgitaar wat meer ruimte zou mogen krijgen. Prima debuut!

JOKKE: 80/100

Vanagandr – Born of sorcery (Obscurant Visions 2021)
1. Raptured by wicked vines (intro)
2. Call of the Incubus
3. Heimdall’s march to Jotunheim
4. Of sorcery & hatred