Het Zweedse Katatonia mag doorheen de jaren voor velen dan wel te soft geworden zijn, menig (ex-)bandlid liet/laat via andere bands en uitlaatkleppen blijken dat het hart voor extreme metal nog steeds hard slaat. Denken we maar aan het blackmetalproject Diabolical Masquerade (RIP) van Anders “Blakkheim” Nyström of deathmetalgiganten Bloodbath waar zowel Anders als Jonas Renkse als Per “Sodomizer” Eriksson zich met bloed overgoten. Bassist Niklas Sandin maakte op een blauwe maandag deel uit van blackmetalband Siebenbürgen en speelt momenteel ook in de rauwe deathmetalband LIK. Daniel Moilanen zat op de drumkruk bij ondermeer Runemagick en Lord Belial en zijn voorganger Daniel Liljekvist is met deathmetalband Grand Cadaver aan een plaat aan het werken. Verder terug in de tijd (en voor velen tijdens Katatonia’s gloriejaren) troffen we de gebroeders Norrman in Katatonia’s line-up aan, die beiden een verleden hadden in de deathmetalband Uncanny en doomband October Tide. Mattias “Kryptan” Norrman houdt er ook nog een verleden bij Dellamorte op na en probeert het nu met het naar zijn alias vernoemde Kryptan op gebied van black metal.

Kryptan’s onstaansgeschiedenis is nog heel recent want de band werd in 2020 aan het begin van de pandemie boven het doopvont gehouden. Strijdmakkers vond Mattias in October Tide-zanger Alexander Högbom en Wretched Fate-drummer Samuel Karlstrand. Zelf neemt Kryptan de songwriting, gitaar, bas én keyboards voor zijn rekening. De toetsen geven immers een doomy, maar symfonisch karakter aan de opzwepende en woeste black metal die duidelijk geënt is op de oude scene van zijn thuisland. Denk aan namen als Setherial, Dark Funeral en Marduk maar met de toetsen in het bijwijlen mid-tempo en in het Zweeds vertolkte “Bedårande barn” refererend aan een Dimmu Borgir ten tijde van “Enthrone darkness triumphant“. De vocalen van Alexander Högbom schipperen heen en weer tussen fel gekrijs en lage grunts wat het boeiend houdt en de muziek ook een deathmetalrandje geeft. De zweep gaat er vier nummers lang serieus op wat resulteert in de ene na de andere blastpartij. Maar hoe ziedend een nummer als “Burn the priest” ook van leer mag trekken, tegengewicht wordt gevormd door een melodieuze gitaarsolo in te bouwen. Dit alles in een moderne sound en productie gegoten, waaraan het even wennen is als je het de laatste tijd op dat vlak een pak rauwer gewend bent.

Misschien een beetje vreemde eend in de Debemur Morti bijt, maar met Thenighttimeproject, het eerder aan de melancholie van een Katatonia referende project van Frederik “North” Norrman, stond Mattias Norrman ook al onder contract bij dit Franse label. Wie dit spul op de markt brengt, doet er eerlijk gezegd niet toe. Overtuigend visitekaartje voor fans van de aangehaalde referenties.

JOKKE: 81/100

Kryptan – Kryptan (Debemur Morti Productions 2021)
1. A giant leap for whoredom
2. Bedårande barn
3. Blessed be the glue
4. Burn the priest