A ELBERETH! GILTHONIEL! De inspiratiebron die de boeken van J.R.R. Tolkien voor menig blackmetalband biedt, lijkt nog lang niet uitgeput als we de thematiek van de platen die we maandelijks bespreken onder de loep nemen. Zo ook in het geval van Geist Elbereth en diens eerste EP “Blades of the East” die op tape door het Engelse Repose Records wordt uitgebracht. Met bands als Goifer en Lykhaeon hebben ze nog wel meer prima blackmetalspul uit het land van de koekoeksklokken, balpennen en zakmessen op hun palmares.

Gedurende vijf nummers en een kleine 20 minuten verkennen de heren Fuinur (zang, gitaar en bas) en Hornburg Wächter (zang, gitaar en drums) de wondere wereld der hobbits, orks en elfen waarbij onder andere een robbertje gevochten wordt in Dagorlad, we door Angmar, het rijk van de Tovenaar-koning, trekken evenals het Udun plateau in het noordwesten van Mordor. Het Westen moet eraan!

Muzikaal vertaalt dat zich in ijzige black metal met simplistische aanpak, wars van moderne invalshoeken en met een chinacimbaal dat doorheen de duistere en grimmige gitaarmuur klieft. De riffs spelen ping-pong tussen tremolo picking (met het kort maar krachtige “Angmar” als hoogtepunt) en een op het randje van disharmonische aanpak in een song als “Futile supremacy“. Naast de uit een grafkelder opstijgende blackmetalscreams, nemen de vocalen ook meermaals een verhalende rol met diepe heldere stem op zich. De cleane zangstem is toonvast, maar niet uitzonderlijk goed, doch storen doet ze verre van. Qua tempo valt er eveneens heel wat dynamiek en variatie te bespeuren. “Dagorlad” is eerder mid-tempo en dreigend van aard terwijl de andere nummers sneller zijn, maar nooit in eenzijdig geraas vervallen. Wanneer er van jetje gegeven wordt, noteren we ook de nodige punk- en thrashinvloeden. Afsluiter “Udun” bevat dan weer een vleugje Oost-Europese melancholie.

Blades of the East” is een erg geslaagde kennismaking met Geist Elbereth, de zoveelste Zwitserse band die het land meer en meer op de blackmetalkaart weet te plaatsen.

JOKKE: 82/100

Geist Elbereth – Blades of the East (Repose Records 2021)
1. Greeted by the black winds
2. Futile supremacy
3. Dagorlad
4. Angmar
5. Udun