Liefhebbers van het Australische blackmetalgezelschap Pestilential Shadows hebben lang op nieuw werk van de band moeten wachten want voorganger “Ephemeral” ligt weeral zeven jaar achter ons. De band onder leiding van zanger/gitarist Balam, die o.a. ook bij Drowning The Light en Nazxul meeloopt, draait al sinds 2003 mee en pende in die tijd, naast enkele kleinere releases, reeds vijf andere langspelers neer. “Revenant” is bijgevolg full-length nummer zes, als ik goed kan tellen. De andere leden van het vijfkoppige gezelschap, allen met de nodige ervaring in andere bands en projecten, vervoegden Balam in de periode 2001-2013, wat maakt dat hetzelfde doodseskader als op de voorganger te horen is.

Thematisch gezien draait “Revenant” rond Pietje de Dood aha Magere Hein en de vele paden van rust en onrust waarlangs de dood het sterfelijke vlees leidt. “Revenant” boort ook enkele sonische en spirituele paden van dood, verval, pestilentie en verrotting aan. De muziek beklijft daardoor nog meer omdat die zo krachtig resoneert met de kern van wat het betekent om mens te zijn: de vloek van het kennen van het leven en weten dat het niet zal blijven duren, met alle angst en verdriet die die kennis met zich meebrengen. De dood komt voor ieder van ons, arm of rijk, jong of oud en het leven is een vluchtige transitie tussen geboorte, dood en het niets.

Genieten van het leven dus jongens en meisjes door bijvoorbeeld deze uitstekende plaat aan te schaffen. Want wie Pestilential Shadows ietwat kent, weet dat de band garant staat voor black metal classicisme par excellence en dat is deze keer niet anders. De vele prachtige melodieuze leads en gelaagde tremoloartijen die in de razende black metal van het kwintet geïntegreerd zijn, bulken van de grandeur en duwen meermaals op je emotionele knoppen. “Hunter and reaper“, dat u hierbeneden kunt beluisteren, is een mooi voorbeeld van de intense dramatische en brandende furie die Pestilential Shadows weet te ontketenen. De gitaarakkoorden in het mid-tempo startende “Twilight congregation” creëren dan weer een grimmige en door verdriet overmande stemming, waarvan het gevoel van verlatenheid nog wordt vergroot door de littekens op Balam’s gepassioneerde krijszang.

Drummer Basilysk rijgt alle elementen met zijn strakke maar stuwende drumspel vakkundig aaneen, maar ook de rest van de band musiceert op een hoog niveau. De Zwarte krachten, bombast en glorieuze kwaadheid spatten bijgevolg van de zes, bovengemiddeld lange, nummers af. Echte uitschieters zijn er niet daar alle composities erg goed in mekaar zitten en veel concurrentie het nakijken geven of het moet de meer dan negen minuten durende afsluiter “Beneath the dying stars” zijn die muzikaal ook enkele epische hoeken van het zwartmetalenspectrum verkent en waarop Balam schittert als begenadigd blackmetalvocalist.

Het commissioned coverartwork van “Revenant” werd grotendeels ontworpen door Greallach met extra artwork van Balam, die in het dagelijks leven tatoeëerder is, dat met de songteksten verweven is om de imposante landschappen en scènes van pestilentiële horror van elk van de nummers te illustreren. De ontwerpen smeken om een vinyluitgave maar het is ietwat vreemd dat het grootste deel van Pestilential Shadow’s back catalogue niet op deze geluidsdrager te verkrijgen is.

Straf dat Pestilential Shadows na bijna twee decennia nog geen spaander aan kracht, emotie en motivatie heeft ingeboet. “Revenant” is een uitstekende toevoeging aan het reeds niet mis te verstane oeuvre van de band. Hulde!

JOKKE: 85/100

Pestilential Shadows – Revenant (Seance records 2021)
1. Procession of souls
2. Hunter and reaper
3. Twilight congregation
4. The sword of Damocles
5. Revenant
6. Beneath the dying stars