Vorige week namen we de debuut EP van Carathis nog onder de loep en nu is het wederom de beurt aan een eerste release van één van de projecten van de in Oostenrijk residerende Duitser Erech Leleth, genaamd Grandeur. “Aurea aetas” verscheen oorspronkelijk digitaal in eigen beheer en vervolgens als gelimiteerde tape. Personal Records voorziet de EP nu ook van een originele transparante CD-release voorzien van een bonusnummer.

Met zijn projecten Ancient Mastery, Carathis en Narzissus spreekt de man voornamelijk fans van traditionele black metal (al dan niet met heel wat keyboards) aan. In het geval van het in 2021 opgerichte Grandeur laat Erech Leleth zich opnieuw beïnvloeden door klassieke melodieuze black metal, dat maken de openingsakkoorden en memorabele hooks van “Acatalepsia” al meteen duidelijk, maar evenzeer worden in songs als “Exordium” en “Ultimum” elementen uit de melancholische postpunksound geïnjecteerd.

Thematisch gezien focust Grandeur zich op Aurea aetas, het Gouden tijdperk, dat zowel in het verleden als in de toekomst kan liggen. En met zo’n bandnaam en thematiek verwacht je natuurlijk een grootse sound. Grandeur’s black metal beweegt zich als een dynamisch en kinetisch landschap voort waarbij gereisd wordt doorheen rustgevende dalen met clean gitaargetokkel en monumentale berglandschappen. De ene keer is de soundtrack majestueus, dan horen we weer eerder een melancholische noot. De heerlijke, groots klinkende tremolo picking melodieën zoals we die aan het begin van het titelnummer horen, zouden liefhebbers van een band als Forteresse moeten kunnen aanspreken. Het bonusnummer “Cathedra” maakt meermaals gebruik van een diepe heldere, soms ietwat theatrale, zangstem die eveneens aan postpunk ontleend lijkt te zijn en misschien een tipje van de sluier oplicht aangaande toekomstig materiaal.

De sound is krachtig en transparant maar voldoende rauw wat het optimaal genieten maakt van de vijf, eerder compacte, songs die een kruisbestuiving tussen 80% melodieuze black metal en 20% postpunk laten horen. Wederom een geslaagd debuut van de hand van multi-instrumentalist Erech Leleth! Hopelijk volgt er ook nog een vinyluitgave.

JOKKE: 83/100

Grandeur – Aurea aetas (Personal Records 2021)
1. I: Acatalepsia
2. II: Exordium
3. III: Ultimum
4. IV: Aurea Aetas
5. V. Cathedra (bonus)