Sulphuric Night moet zo wat onze favoriet zijn uit de bloeiende blackmetalscene in Bosnië en Herzegovina en dat vooral dankzij diens tot hier toe enige full-length “Forever cursed” uit 2019. In navolging van de vorig jaar verschenen split met Candelabrum, presenteert O ons wederom nieuw werk middels een split-release. Deze keer viel de eer aan Borda’s Rope.

De twee nummers die Sulphuric Night aanlevert hebben een gedegen productie meegekregen die de goede middenweg tussen rauw, krachtig en helder bewandelen en die elk een verschillende emotie uitstralen. “To those who slumber eternally“, de snellere van beide composities, bevat een soort gewelddadige opruiendheid en ook triomfantelijk gevoelens, zoals we die wel eens bij Canadese concullega’s horen, spatten van het melodieuze gitaarwerk af. “Passage to the soul’s final rest” – de titel verraadt het al enigszins – zet meer in op weemoed, melancholie en tristesse waarbij het cleane gitaarriedeltje en de melodieuze gitaarlead ons heel hard doen denken aan de eerste twee langspelers van Agalloch. De pijn en smart horen we terug in de geëmotioneerde screams van O en naarmate het nummer vordert, komt er meer vuur in wat voor een spetterend finale zorgt alvorens terug op een meer ingetogen manier, maar met veel ruimte voor de basgitaar, uit te sterven.

Over Borda’s Rope, vernoemd naar een creatuur uit legendes van de Po-vallei in Italië, is niet veel geweten. Het is een soort heks die zowel ’s nachts als op mistige dagen geblinddoekt verschijnt en iedereen met haar touw doodt die het ongeluk heeft haar te ontmoeten. Van mijn part mag de anonieme muzikant achter Borda’s Rope terug de mist in duiken want wat we hier te horen krijgen, werkt ons dusdanig op de zenuwen. Depressieve tweederangsriffs en heel wat valse toonaarden in een oude lofi Darkthrone-productie gestoken, in combinatie met ellendig doordeweeks gekrijs is wat we veertien minuten tegen onze goesting in ondergaan. De songtitels klinken dan ook een pak interessanter dan de kakofonische muziek.

Opnieuw erg sterk werk van Sulphuric Night maar we betreuren de keuze om met het afgrijselijke Borda’s Rope in zee te gaan voor deze split. De naald van onze pick-up zal in de toekomst dan ook enkel de A-kant herhaaldelijk afgaan.

JOKKE: 72/100 (Sulphuric Night: 84/100; Borda’s Rope: 60/100)

Sulphuric Night/Borda’s Rope – Split (Black Gangrene Productions 2021)
1. Sulphuric Night – To those who slumber eternally
2. Sulphuric Night – Passage to the soul’s final rest
3. Borda’s Rope – The fading lavron within Lye-Sohn’s cold blood and bitter heart
4. Borda’s Rope – Roan’s devastastion and triumph through the essence of Mahabenzi