Siked om te zien dat onze vaderlandse blackmetalscene springlevend is en zijn tentakels ook regelmatig over de landsgrenzen heen uitstrekt om samenwerkingen met gelijkgestemde zielen in het buitenland aan te gaan. Aptrgangr, vernoemd naar een ondood wederganger-achtig creatuur uit de Scandinavische saga’s en volksverhalen, is zo’n band met internationale line-up waarachter een Faustiaans pact schuilgaat tussen schoon volk uit de Haunted By Ill Angels-stal en de Zweedse zanger E., die geen onbekende zou mogen zijn voor wie zijn huiswerk maakt of wat opzoekwerk verricht.

The horns of Sabbath Bray” is de eerste demo van het trio E (zang), J (snaren) en P (drums) die op een tot 100 stuks gelimiteerde gouden cassette verschijnt. Wat de black metal van Aptrgangr zo interessant maakt is dat die met een heus folkmotief doorweven is en dat er twintig minuten lang verhalen verteld worden die getuigen van middeleeuwse folkmythes van weleer waarin de Duivel een belangrijke rol speelt en de mens komt jennen.

De gitaarpartijen en -melodieën zijn erg sterk en beklijvend te noemen en benaderen bijwijlen glinsterende toetsenpartijen die naar koperblazersgeschal neigen, hoewel keyboards niet tot het instrumentarium lijken te horen. Akoestische gitaren doen dat wel en ze zetten van meet af aan een sombere toon en atmosfeer neer die nog versterkt wordt door regenachtige natuursamples; twintig minuten later maken gelijkaardige klanken een einde aan deze demo. In het korte berustende “As stormclouds gather...” komen de folkelementen volop tot bloei.

Zodra de blackmetalklanken inclusief E.’ verwoestende screams uit de boxen knallen, slaagt de atmosfeer echter als een donderslag bij heldere hemel om naar een duivelse furie, hoewel melancholische leads en melodieën steeds blijven doorschemeren, zoals in de triomfantelijke tonen van “Deeds without name“, het absolute hoogtepunt wat mij betreft, ook al klinkt de gitaarsolo soms atonaal. De toorn die meer naar het einde van het nummer toe ontketend wordt, kent zijn gelijke niet en de opzwepende finale is ronduit heerlijk te noemen. Het titelnummer combineert akoestische klanken met pakkende en meeslepende gitaarleads die hard naar glorieuze Canadese black neigen. “The horns of Sabbath Bray” sterft na twintig minuten uit, wat veel te vroeg is, want dit maakt absoluut naar meer.

Wederom een erg uitstekende release die ons op tape aangereikt werd door Haunted By Ill Angels, een label om absoluut in de gaten te houden!

JOKKE: 86/100

Aptrgangr – The horns of Sabbath Bray (Haunted By Ill Angels 2021)
1. A Faustian pact
2. Deeds without name
3. As stormclouds gather…
4. The horns of Sabbath Bray