Eerder dit jaar bracht het Belgische cassettelabel Haunted By Ill Angels het self-titled debuut van onze landgenoten Doodsdrek opnieuw onder de aandacht, voor diegenen waar dit een decennium geleden aan voorbij ging. Doodsdrek, voor wie het nog niet wist, is de andere band van lugubrum-drummer Zwein en -zanger Barditus, die tot op het in 2011 verschenen “Face lion face oignon” van onze op de bruine troon zetelende kornuiten als schreeuwlelijk te horen was. Tien jaar na het debuut keert het duo terug met “Put binnen!” dat enkele maanden geleden door Those Opposed Records op CD werd uitgebracht. Een tweede fysieke release volgt nu in de vorm van een old school tape via Haunted By Ill Angels.

Het meest opvallende element aan Doodsdrek eigenzinnige kijk op black metal zijn de nogal aparte vocalen van Barditus die haast op een galmend toilet twee verdiepingen lager ingeblikt lijken te zijn. De muziek op zich kreeg een prima klinkende, doch rauwe en smerige sound mee waarbij ook de basgitaar niet vergeten werd. Tot mijn favorieten behoort ondermeer het gematigd startende maar tot een zinderend blackmetalspektakelstuk evoluerende “God van de galg” waarop Zwein het tempo stevig in handen houdt, evenals “Chateau Molokai” en diens heerlijke zwartgeblakerde riff en repetitieve blastbeat. In songs als de mid-tempo gespeelde opener “Doodgraver” of het old-school-achtige “Ongrijpbare vlegel“, waarin Barditus zich vocaal helemaal uitleeft, experimenteert de slagwerker meer met onverwachtse drumritmes en snelheden. Op een gematigder tempo gespeelde tracks als “Kraje hnisu” en “Smetlust” (heerlijke titel!) waarin subtiele Scandinavische folkmelodieën rondwaren, wisselen af met enkele snelle, meer traditionele rechttoe rechtaan blackmetalsongs, maar ook binnen één en hetzelfde nummer wordt met sterk uiteenlopende contrasten qua tempo gespeeld. “Rites of the dark” is wat eenvoudiger qua opzet en gericht op het uittesten van de nekwervels en luchtgitaarcapaciteiten.

Ook Lugubrum-lid Midgaars maakt deel uit van het geschifte Doodsdrek-universum want de man leverde het coverartwork aan en is muzikaal gezien te horen op “Chateau Molokai” waarin hij de trombone bespeelt. Sir Adam Slôák van Malokarpatan en Krolok leverde dan weer de tekst voor “Kraje hnisu” (Tsjechisch voor “pus” aan).

Geslaagde opvolger voor het debuut dat tien jaar na het vorige teken van leven op een uit een open tombe opdampende graflucht aangevlogen komt en de neusvleugels doet prikkelen. Wortels vreten, scheten laten en het volume op tien!

JOKKE: 80/100

Doodsdrek – Put binnen! (Those Opposed Records/Haunted By Ill Angels 2021)
1. Doodgraver
2. Den put in!
3. Kraje hnisu
4. God van de galg
5. Ongrijpbare vlegel
6. Smetlust
7. Rites of the dark
8. Chateau Molokai
9. Knoockengruys