Hoewel deze langspeler volgens de Bandcamppagina al op 28 november jongstleden het licht zag, is er nog steeds geen melding van te vinden op Metal Archives. Een unicum? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar toch een uitgesproken zeldzaam gebeuren. Bovendien best jammer, want wat de Zweden op dit debuut weten te presteren, hoeft absoluut niet in de schaduw –  waar het de afgelopen twee jaar ongebreideld heeft weten floreren –  te blijven staan. “Possessed” zit tot de nok gevuld met messcherpe, uitgerekte, melodieuze riffs overgoten met doffe, eindeloos ratelende drumpartijen en rauwe, agressieve vocalen. Vanaf de eerste noten van opener “Swallowed by the earth” sleuren de verder volledig in de anonimiteit gehulde Scandinaven je mee naar de donkerste krochten van het muzikale spectrum, vaak hintend naar de populaire raw blackmetalvariant, zonder echt mee te gaan in diens maar al te kenmerkende eigenschappen. De riffs blijven doorgaans mooi te herkennen, er is ruimte voor melancholie en de instrumenten onderling zijn veelal moeiteloos te onderscheiden. Laat dat weliswaar niet de illusie opwekken dat het hier om een bende overgeproduceerde smartlappen gaat: de bijna veertig minuten tellende plaat scheurt, enkele intermezzo’s terzijde gelaten, je buis van Eustachius genadeloos aan flarden – niet in het minst dankzij alle onderlinge elementen die elks hun impressionante bijdrage leveren. Het doet héél af en toe denken aan een uitermate rauwe, niet tenenkrommend dramatische en nodeloos theatrale versie van Batushka, era debuutplaat “Litourgiya”. 

De tape wordt door het immer geliefde Banner of Blood uitgebracht, de vinyl komt (waarschijnlijk ergens in het voorjaar van 2036) via het Poolse Worm Moon Records. Er zagen dit jaar ontiegelijk veel ijzersterke releases in dit specifieke segment het licht, maar laat je dat alsnog niet ontmoedigen om deze werkelijk voortreffelijke parel te beluisteren. Riffs zullen blijven nazinderen, een boze grimas zal onvermijdelijk op het aangezicht gaan branden, en een gebalde vuist jegens alle laffe vijanden van deze occulte kerk zal, gewild of niet, de hoogte in gaan. Tast toe nu het vorte lijk van Esoteric Ritual nog heet is. 

JULES: 86/100

Esoteric Ritual – Possessed (Banner of Blood/Worm Moon Records 2021)
1. Swallowed by the earth
2. The black storms
3. Fairies in the fog
4. Breach through the vail
5. Where the unholy ones will burn
6. The truth lies buried in the soil