Seance Records bracht in 2021 met Pestilential Shadow’s “Revenant” al een dijk van een plaat van down under uit en met “Sempinfernus“, het debuut van Krvna, is het wederom prijs. Maar eerst wat achtergrondinfo. Krvna is het geesteskind van een zekere Krvna Vatra Smrt (ook actief in black/deathmetalband Dearthe) die in dit geval als alleskunner/alleenheerser handelt. In september verscheen de twee songs tellende demo “Long forgotten relic” waarop we heroïsche zangkoren en emotioneel beladen black metal met niet te versmaden melodieus en akoestisch gitaarwerk te horen kregen. Daar de twee composities zo sterk zijn, krijgen jullie ze er hieronder gratis en voor niks bij. Nog voor het jaar ten einde komt, is er nu ook de debuutlangspeler “Sempinfernus“.

Laat je nu vooral niet misleiden doordat Krvna (Servisch voor ‘bloederig’) zichzelf als ‘vampyric black metal’ bestempelt, want wat dit heerschap laat horen heeft in de verste verte niets te maken met de horden lo-fi crappy bandjes die er een puberale Dracula-adoratie op nahouden. De “Long forgotten relic” demo verkende thematisch de vampierenmythos van de oude wereld tot de Bijbelse tijden, de duistere bossen en bergachtige kasteelcrypten van de Balkan en de Karpatische incarnaties van de vampier. “Sempinfernus” daarentegen is conceptueel ontstaan uit een sentiment dat gebruikelijk is onder de dorpsmensen waar de familie van Krvna Vatra Smrt’s moeder vandaan komt; het zijn Istro-Roemenen, mensen die zo’n 600 jaar geleden van Transsylvanië naar het Istrische schiereiland waren verhuisd, en erin slaagden door de eeuwen heen hun cultuur en taal te behouden. De verspreiding van nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, straatverlichting, modern comfort enz. creëert echter een afstand van de ‘oude manieren’: het bijgeloof, de hekserij, verhalen over vampirisme en de ‘oude’ goden worden weggevaagd door de moderniteit die zielloos is, aldus de muzikant.

Qua opnametechieken is de Australiër echter niet in het verleden blijven hangen, want de moderne productie en sound maken dat “Sempinfernus“, net als de demo, met een stormachtige orkaankracht, maar ook levendig, uit de boxen schalt, hoewel de langspeler – contradictorisch genoeg – een tikkeltje ruwer klinkt dan de demo. Het tempo ligt doorgaans aan de héél hoge kant en de van grandioze aard zijnde melodieën schieten als bliksemschichten doorheen het luchtruim waarbij ze met een bloederige decadentie de hemel bloedrood kleuren. Voor een melodieuze gitaarlead meer of minder draait Krvna Vatra Smrt zijn hand niet om. De leadpartij die de fade out van opener “From the shadows of Hades…” inluidt is adembenemend en ook in het instrumentale, door dubbele basdrums voortgedreven “The triumph of the flesh over the spirit” wordt duidelijk dat er heel wat klassieke invloeden hun weg hebben gevonden in het gitaarspel van onze maestro.

Er zitten tal van details in de met second wave tremolo’s dicht geplamuurde sound verborgen zoals triomfantelijke toetsenpartijen en heroïsche koorgezangen. “…To the Targovistean night” en “Timeless…ageless” bevatten ook verhalende vocalen die het epische karakter van de muziek nog verder onderschrijven. De pianoklanken die de eindmelodie van het meer dan negen minuten durende “The eve of eternal sunset” vergezellen, zijn bloedmooi te noemen en breien een pakkend einde aan “Sempinfernus“. Soms ligt de valkuil op de loer van te lang aan één stuk te blijven doorrazen, maar gelukkig heeft de solomuzikant dit zelf ook in de gaten waardoor bv. aan het einde van “Timeless-ageless” het roer volledig omgegooid wordt. Meestal is het echter andersom en start de muzikant nog enigszins ingehouden om na een naar een climax toewerkende inleiding pas alle remmen los te gooien.

Krvna is op “Sempinfernus” aan een 36 minuten durende glorieuze triomftocht bezig die maar moeilijk een halt kan toegeroepen worden. Iedereen die op het pad van deze moordmachine terecht komt, eindigt zoals één van de op staken gespietste individuen op de bloederige albumcover.

Krvna – Sempinfernus (Seance Records 2021)
1. From the shades of Hades…
2. …To the Targovistean night
3. The triumph of the flesh over the spirit
4. Timeless… ageless
5. The eve of eternal sunset

JOKKE: 83/100

Krvna – Long forgotten relic (Seance Records 2021)
1. Gethsemane ablaze
2. Long forgotten relic

JOKKE: 86/100