Black metal van eigen bodem/uit de lage landen doet het de afgelopen twee maanden erg goed, daar zorgden talrijke releases van New Era Productions, Medieval Prophecy Records en nu ook Babylon Doom Cult Records voor. Die laatste brengen immers de debuut EP “Vergeet de eeuwenoude haat nooit” van het anonieme Ceremoniële Walging in tapeversie op de markt nadat de nummers al in eigen beheer in augustus 2021 op het wereldwijde web geplaatst werden.

Een snelle blik op de tracklist verraadt in één oogopslag de aangesneden onderwerpen: nostalgie, teleurstelling, leven in het verleden en vastzitten in het leven totdat er niets dan bittere, walgelijke haat overblijft. De muzikale vertaling is er dan ook naar: melancholische mid- tot down-tempo gespeelde black metal waarbij een sombere atmosfeer en een trance opwekkende repetitiviteit centraal staan. Eens geen zwartmetaal dat ernaar streeft de snelste of meest agressieve te zijn dus. De vier van ellende doordrongen composities kregen een doffe ‘productie’ aangemeten waarbij zang, gitaar, (keyboards?) en drums tot één mistige laag lijken te versmelten, wat wel bijdraagt aan dat bedwelmende en hypnotiserende karakter. Je hebt soms haast niet door wanneer het ene nummer eindigt en het volgende begint. Voor een langere release is wat meer afwisseling misschien wel welgekomen maar in deze tijdspanne van zo’n zeventien minuten werkt deze aanpak wel.

Voor dit genre zwartmetaal mag je mij altijd wakker maken – of nog beter – eigenlijk is dit doorgaans eerder een ideale soundtrack voor de late uurtjes, zo net vóór het slapengaan wanneer vrouw en kind reeds onder de wol gekropen zijn en ik me met minimaal licht aan en languit op de sofa liggend zonder afleiding kan laten onderdompelen in deze brok miserie.

JOKKE: 83/100

Ceremoniële Walging – Vergeet de eeuwenoude haat nooit (Babylon Doom Cult Records 2022)
1. Brandt de steden plat
2. Diepgewortelde verafschuwing van de mensheid
3. Vergeet de eeuwenoude haat nooit
4. Het nieuwe als een oude kanker