Het samen met exotisch klinkende namen als Aiqëhahirit, Dräkavtré, Humnerë, Llahtarë, Tmärrdhë, Vrasësinerëzve en Vrkolak tot het VIIIXIII collectief behorende Vetëvrakh is met “Satanic black moloch” aan diens tweede full-length aangekomen en daar we de voorganger “Dominion of terror” een goed te pruimen volwaardig debuut vonden, sleepten we deze opvolger maar al te graag in ons winkelmandje zodat deze plak onhebbelijke vinyl van deze uit Bosniëen Herzegovina afkomstige bende enkele weken geleden op onze draaitafel belandde.

De aliassen van de vier bandleden (Vrasësinerëzve, Ezotërokh, Mörtvrae en Hvaëregh) en de namen van de clubleden doen hoogstwaarschijnlijk heel wat LLN-invloeden vermoeden, maar Vetëvrakh is toch heel wat andere koek eerlijk gezegd daar er heel wat psychedelische en hallucinogene atmosferen in hun necromantical black metal vervat zitten. Naast deze heerlijke mix aan huiveringwekkende black metal en meeslepende psychedelica met een vleugje stonerdoom en noise, zijn het de honende heldere vocalen, de als een wolf huilende uithalen, het verwrongen perverse gekerm, de werkelijk onmenselijk aanvoelende getergde screams en de kwaadaardige spoken word samples die deze plaat boven de grijze massa doen uitsteken en rechtsreeks uit de diepste krochten van de hel lijken op te borrelen.

Kortom: alle ingrediënten om je schoonmoeder op de kast te jagen zijn aanwezig in deze vier onorthodoxe composities die zoals in het geval van afsluiter “Deformed worshipping” al eens tot een minuut of zestien durven uitlopen en de ijskoude rillingen over je lijf doen lopen. Je zou haast schrik in het donker krijgen van het beluisteren van deze maniakale blackmetalhorror die trouwens een uitstekende productie meekreeg die helder maar toch voldoende rauw klinkt en voldoende ruimte laat voor de basgitaar die een eigen plaatsje opeist tussen de repetitieve gitaarloopjes, schizofrene leads, akoestische intervallen, het gevarieerde drumspel en de vocale waanzin. Waanzinnig goed!

JOKKE: 85/100

Vetëvrakh – Satanic black moloch (Black Gangrene Productions 2022)
1. Destroying the empire of God
2. Necromantical black metal
3. Satanic black moloch
4. Deformed worshipping