Stop! Hammer time. Vier vijfde van Bezwering aangevoerd onder leiding van zanger The Hammer heeft aan een kwartier voldoende om je middels zes roestige nagels aan het kruis te pinnen en de hel op aarde te ontketenen.

Dat doet deze nagelnieuwe band (no pun intended) middels vlijmscherpe black metal die gestoeld werd op Ulver’s “Nattens madrigal” en de eerste drie Gorgoroth-platen. Vooral het striemende gitaargeluid en de gortdroge mix verwijzen naar deze Noorse klassiekers. Alfschijn, een heerschap dat in de NLBM-scene gekend staat om zijn heerlijke heldere stem, is de songschrijver van dienst maar snoerde (gek genoeg) de basgitaar om die trouwens helemaal door de ijskoude gitaartandem van Onzalige en Plaag weggedrukt wordt. Onmens mag zich voluit uitleven op zijn ezelsvellen en The Hammer beschikt over salpeterzuurvocalen die in je huid branden en de Nederlandstalige teksten vol dood en verderf uitbraken, maar misschien net iets te veel volgens hetzelfde stramien. Tussen de rechttoe rechtaan agressie zit voldoende dynamiek verstopt zodat de zes nummers, die grofweg twee à drie minuten duren, toch voldoende dynamiek bezitten. Zo bevat “De dood gevonden” heel wat rockende groove. In het pandoering gevende “Onttroning” mag ook een subtiele streep toetsen niet ontbreken, maar over het algemeen is dit zwartmetaal dat van alle overtollige vet en franjes tot cascostaat gestript is.

Hel op aarde” is als tape in een oplage van 100 stuks te scoren via Nomad Snakepit Productions. De CD wordt verzorgd door Iron Bonehead. Aanrader voor al wie van onvervalste en onversneden op Noorse leest geschoeide rauwe black houdt!

JOKKE: 80/100

Nagel – Hel op aarde (Nomad Snakepit Productions/Iron Bonehead Productions 2022)
1. Onttroning
2. Zwart werd de zon
3. De dood gevonden
4. Haat en rouw
5. Vergeefse gebeden
6. Hel op aarde