Technisch gezien kwam Arazubak’s tweede langspeler “The haunted spawn of torment” reeds op 12 oktober 2021 op CD uit via Black Gangrene Productions, maar daar we hebben gewacht totdat de vinylversie op onze deurmat plofte (wat met de huidige wachttijden al eens lang durft uitlopen), betekent dit dat het album pas een tiental maanden later ons kritische oor passeerde. Over het self-titled debuut schreven we twee jaar geleden dat die zich in de bovenste regionen van de middenmoot qua rauwe black metal bevond. Benieuwd of deze zes volwaardige songs en drie instrumentale tracks beter of slechter zullen scoren.

Die eerste instrumentale track is het intro dat treurig en melancholisch gitaargepingel laat horen en alzo op gepaste wijze de terneergeslagen toon zet voor een plaat die draait rondom de kilheid van hartzeer en zielsangst. Halfweg zorgt het instrumentale intermezzo voor een uit duistere ambient en noise opgetrokken sfeervol rustpunt en voor het uitluidende instrumentaaltje worden terug de cleane gitaren bovengehaald. Wanneer de distortion, drums en krijszang invallen, verandert de soms ietwat atonale toon naar rauwe black metal met een organisch maar fuzzy geluid. Uptempo ramstukken worden afgewisseld met meer slepende mid-tempo passages en af en toe injecteert Arazubak een portie black ’n roll of zelfs thrash in het riffwerk. Dat laatste is ondermeer het geval in het opzwepende “Bewildered by the allure of death” (het beste nummer op “The haunted spawn of torment” wat mij betreft) waarin het niet Greg maar de Portugese einzelgänger achter Nidernes is die zijn longen uit zijn lijf schreeuwt.

Een diepgaande analyse maken van een plaat vol gestripte rauwe lofi black is niet altijd evident of interessant. Het komt er uiteindelijk op neer of de riffs en/of atmosfeer je weten beklijven of niet. Arazubak zakt naar mijn mening op deze tweede langspeler iets dieper in de gigantische middenmoot van het genre weg. We hebben het ondertussen allemaal al wel eens beter, overtuigender of pakkender gehoord en de Amerikaanse muzikant slaagt er deze keer niet in om evenveel gevoel en emotie in zijn blackmetalnummers te leggen als dat hij in de instrumentale tracks doet. Dat gaat echter niet op voor “Bewildered by the allure of death” dat met kop en schouders boven de rest van de tracklist uitsteekt. Ik vrees echter dat dat niet voldoende zal zijn om “The haunted spawn of torment” ervan te weerhouden in de stoffige regionen van mijn platencollectie te belanden.

JOKKE: 69/100

Arazubak – The haunted spawn of torment (Black Gangrene Productions/Banner Of Blood 2021/2022)
1. I
2. Herald of demise
3. Bewildered by the allure of death
4. Full moon apparitions
5. II
6. Misery and twisted woes
7. Above everlasting turmoil
8. In solitude, my soul gives way
9. III