Cruelty & necrospection” is het bastaardkindjes van het niet bijster origineel genaamde Solipsism (er lopen immers al meerdere bands rond die vernoemd zijn naar de overtuiging of de filosofie dat er maar een enkel bewustzijn bestaat: dat van de waarnemer; ) van de in Sydney residerende Australiër The Seer en de Bosnische drummer Iblis; we hebben hier met andere woorden met een cross-continentale samenwerking van doen. Beide individuen houden er menig andere uitlaatklep op na. The Seer ken ik persoonlijk het best van zijn blackmetalproject Lament in Winter’s Night terwijl drummer Iblis, naast zijn grafische werk onder de noemer Ainul Iblis, bij een hele resem bands van the Black Plague Circle met verschillende rollen en verantwoordelijkheden actief is. “Cruelty & necrospection” dat via Hells Headbangers op CD en vinyl verschijnt en op tape via Atrocity Altar, het label van The Seer, is de eerste langspeler van het duo, maar eerder verschenen al de “Whispering to the strange” demo die integraal door The Seer werd ingespeeld en een split met Kudlaakh waarop Iblis als sessiedrummer te horen was. Nu is ie blijkbaar volwaardig lid van Solipsism. De erg actieve heren zijn niet aan hun proefstuk toe en kennen ondertussen de kneepjes van het rauwe blackmetalgenre door en door.

Vergeleken met de (overigens prima) demo en split ligt het tempo op deze eerste full-length gemiddeld wat hoger, maar voor hypersonische blastfestijnen ben je hier wel nog steeds aan het verkeerde adres. De sound is opnieuw behoorlijk primitief, rauw en lofi inclusief galmende krijszang, maar bevat wel wat meer punch ten opzichte van het eerdere werk. De melodieën van deze in winterse, melancholische en middeleeuwse atmosfeer gedrenkte black metal weten meermaals de gevoelige snaar te raken of dat nu enkele triomfantelijke gitaarmotieven in opener “Blinded amongst the legions” en “They will betray you” zijn, de meer rockende riffs van het titelnummer of de in de mid-range van de mix geplaatste catchy keyboardriedeltjes die als een bevrozen briesje doorheen “A respite from death’s call” en “Alone with my thoughts again” waaien.

Cruelty & necrospection” is een debuut dat heel wat meer te bieden heeft aan de liefhebber van rauwe black metal dan het gros van de bands dat in de grijze middelmoot rondzwermt. Goeie melodieuze riffs en een grimmige en duistere atmosfeer maken van deze plaat een noemenswaardige aanrader!

JOKKE: 81/100

Solipsism – Cruelty & necrospection (Hells Headbangers Records/Atrocity Altar 2022)
1. Blinded amongst the legions
2. Cruelty & necrospection
3. They will betray you
4. A respite from death’s call
5. Alone with my thoughts again
6. As I wince at the unrelenting stare of truth