Onze kennis qua Slovaakse black metal is quasi nihil en daar probeert Spectral Corruption verandering in te brengen. Het betreft een one-man band van een zekere Verminitar die er ook nog de orkestjes Cryptic Vampire (depressieve black metal) en Spheral Void (rauwe black metal) op nahoudt. Op deze manier krijg je meteen drie namen aangeboden om uit te checken. Van Spectral Corruption verscheen in 2021 reeds het debuut “Colorless rays of sun“. Hoewel dit enkel digitaal op Bandcamp ter beschikking werd gesteld kwam Spectral Corruption’s muziek toch Signal Rex ter oren waarna het Portugese label een promotape uitbracht. In de vorm van “Requiem” is het op de valreep van 2022 tijd voor een tweede full-length.

Wederom rauwe black metal dus, het kan niet op en het wordt naderhand wel heel moeilijk om in die maalstroom aan releases nog positief op te vallen. Spectral Corruption probeert dat door zijn plaat te eindigen met een cover van Lamp Of Murmuur, voor velen de vaandeldragers van de moderne rauwe blackmetalscene. Het eigen werk kenmerkt zich door een mix aan melancholische en majestueuze gitaarriffs die met een kettingzaagdistortionsound gebracht worden en krachtige doch miserabele screams die over deze dichtgeplammuurde geluidsmuur schallen. In “Congregating hate into enrage” laat de man zijn strot ook al eens wat diepere oorden verkennen, maar het feit dat Verminitar zijn miserie zo goed als voortdurend vocaal wilt meedelen, maakt dat de sound van Spectral Corruption vrij vermoeiend overkomt en er veel output ontstaat om te verwerken. Wat meer instrumentale passages hadden dan ook best welgekomen geweest. Pas wanneer het tempo een beetje zakt in “The destiny awaits” wordt ons even wat mentale rust gegund, hoewel Verminitar zijn onwelriekende ellende en miasmatische wanhoop vocaal op ons blijft afvuren.

Slecht is “Requiem” alleszins niet, maar het is ook geen hoogvlieger in de oververzadigde rauwe blackmetalscene. Het ontbeekt me simpelweg aan beklijvende momenten en de tenenkrommende gitaarmasturbatie die in “Congregating hate into enrage” plotsklaps opduikt, zou bij wet verboden moeten worden. ’t Is ook nooit een goed teken als een cover het beste nummer op je plaat is. Maar oordeelt u natuurlijk vooral zelf.

P.S. Cryptic vampire en Spheral Void ook maar eens even uitgecheckt, maar daar worden we evenmin vrolijk van. Op de Bandcamppagina van laatstgenoemde staat “The album is dedicated to the all suicided ones in the black metal scene.” vermeld. De plaat klinkt even knullig als dat het statement geschreven is en als de manier waarop de albumcover oogt.

JOKKE: 69/100

Spectral Corruption – Requiem (Signal Rex 2022)
1. Preludium
2. Atrocious insurrection
3. Souls of abhorrence
4. Devotion of desolation
5. The destiny awaits
6. Congregating hate into enrage
7. A burning spear to the heart of dawn (Part I) (Lamp of Murmuur cover)