Het is laat in 2022 wanneer Grift, ook gekend als Erik Gärdefors, nog een EP uitbrengt. “Vilsna andars utmark“, naar ik vermoed een vervolg op “Vilsna andars boning” uit 2018. Naast de gelijkende titel bevat ook deze EP slechts twee vrij korte, akoestische songs, “Det gröna guldet” en “Furukathedralen”, samen goed voor net geen 10 minuten.

Nu kan ik Grift sinds mijn ontdekking van “Budet” erg smaken; de kenmerkende melancholie, vaak mede gedragen door de screams van Gärdefors, het bijna ‘warme’ gitaargeluid, doorweven met ambient-passages die net genoeg folk bieden om de aandacht vast te houden en zich tegelijk verre van Korpiklaani houden vormen één aspect van wat ik bij black metal kom zoeken. En het doorslaggevende bewijs dat ‘ketelmuziek’ een term voor idioten is.

Zoals gezegd, hier is echter weinig ‘metal’ terug te vinden: “Det gröna guldet” begint stemmig en traag en ontplooit zich, gedragen door de vrij hese, cleane zang van Gärdefors tot een meanderend stuk muziek waarbij het gemakkelijk wegdromen is van bergrivieren en bergtoppen en de somberheid die een mens al eens overvalt wanneer hij het eigen leven beschouwt. Tot ten langen leste de rivier versnelt, Gärdefors dan toch op volle kracht zijn miserie uitschreeuwt en de spaarzame instrumentatie een iets hoopvoller timbre aanneemt. “Furukathedralen” stijgt daar qua somberheid bovenuit door nog spaarzamer met de instrumenten om te gaan. De eerste tweeënhalve minuut sleurt Grift je met behulp van niks dan een gitaar en zijn stem naar wat we verloren achten; daarna gebruikt hij een minimum aan toeters en bellen om die boodschap nogmaals te herhalen, met een hint van triomf. Waarmee hij natuurlijk vrij dicht tegen zijn andere platen aanleunt.

U merkt het, ik ben gewonnen voor deze EP ook al blijkt hij frustrerend kort. Anderzijds kan ik me voorstellen dat veertig minuten van Grift’s akoestische versie me ook iets te lang zouden duren, dus al bij al lijkt het me een waardevolle aanvulling op de discografie van een band die naar ik vermoed nog heel mooie dingen gaat doen. Zodoende moet de uitzondering de regel bevestigen: geen metal, toch een hoge score.

BERT: 90/100

Grift – Vilsna Andars Utmark (Nordvis Produktion 2022)
1. Det gröna guldet
2. Furukathedralen