Death metal met nummers van om en bij de anderhalve minuut? Of dan toch een grindcore plaat, uitgebracht op drie klassieke death metal labels? Het is in beide gevallen een uitzonderlijk geval, maar daar geeft het Finse Sonic Poison duidelijk minder dan geen enkele ruk om. Na een demo en een EP was er in 2020 een indrukwekkende split met Axeslaughter, en nu die eerste full length, van zomaar zestien nummers op twintig minuten. De band bestaat uit leden van Scumripper, Faustian Pact, Lord Fist en Ghastly, waarmee de heren bijna het volledige zwaremetalenspectrum aandoen, al zij het met een voorliefde voor de oude school. 

De speelstijl is bandeloos agressief, met losgeslagen uitspattingen van chaotische razernij bovenop het al steevast hondsbrutale beloop. De thematiek en bijbehorende albumhoes zijn natuurlijk uit hetzelfde hout gesneden als de muziek, op maat gemaakt om je ijle mentale beslommeringen genadeloos tot stilstand te brengen door middel van vierendeling, onthoofding en een romantische wals met de inhoud van je levenloze vleeszak. Elementen uit crust, oude thrash metal en vroege 80’s punk/hardcore zijn nooit veraf, waarmee ze zowel knipogen naar de beginselen van grindcore. D-beat, blast beat, het maakt Eetu Orbinski allemaal niets uit: de drums blazen op een tempo waar de gemiddelde F1-coureur schaamteloos jaloers van zou worden. Gitarist Jussi Rinta-Kiikka bouwt furiose buzzsaw riffs op tot ver boven de limiet van wat we eigenlijk aangenaam zouden moeten vinden, en het verbale offensief van voornoemde gitarist en bassist Niko Kolehmainen blaft, schreeuwt, grunt en krijst zonder weerga alle chagrijn van je lelijke smoel. 

Velen zullen enige deftige songwriting afschrijven als het over nummers gaat die zo kort zijn, maar ook op dat vlak durft Sonic Poison verrassen: vernuftige tempo-switches, abrupte stijl en structuren gaan zowel kaas halen bij het legendarische Terrorizer als bij de Zweedse goden van Merciless. Het trio weet op deze manier de aandacht erbij te houden – sterker nog, de kans is groot dat je heel de plaat lang met de vuist in de lucht de drift moet onderdrukken om op straat te komen en een revolutie te starten – en bovendien blijkt de plaat bij elke nieuwe luisterbeurt interessanter en interessanter te worden. Warm aanbevolen voor iedereen die oerprimitieve verbouwingswerken hoog in het vaandel draagt. 

JULES: 83/100

Sonic Poison – Eruption (Me Saco Un Ojo Records, Pulverised Records, Caligari Records 2023)

1. Reeking earth 
2. Impenetrable force 
3. Repulsive reactions 
4. Carbonized 
5. Ouroboros 
6. Taste of inferiority 
7. Grinding fear
8. The scavenger 
9. Antithesis 
10. No time 
11. War on drugs 
12. Library slasher 
13. Eruption
14. Radiate the masses 
15. Uprising
16. World we knew