Op 2 januari jongstleden gaf de onnavolgbare Maurice de Jong middels “Het vlammende zwaard en de verschroeide aarde” het startschot van wat waarschijnlijk wederom een erg gevuld muzikaal jaar gaat worden voor de Nederlander met Surinaamse roots. We spreken hier over de eerste release van Den Edele Dood, het tigste project van de Jong, maar eigenlijk is dit een verderzetting van The Night Specter waarvan – als ik het goed voor heb – twee langspelers en een promotape verschenen zijn. De reden van de naamsverandering ontgaat me een beetje – misschien om verwarring met The Specter te vermijden? – maar de bezige bij zal er ongetwijfeld een gegronde reden voor hebben.

De Jong’s muzikale blackmetalhandtekening (verheven bombast, religieus getinte grandeur, drukke computerdrums, maniakaal gekrijs, dicht geplamuurde sound) begin ik zo stilaan wel te herkennen, maar ook zijn voorkeur voor lange songtitels – dikwijls met Bijbelse thematiek – begint op te vallen. Op “Het vlammende zwaard en de verschroeide aarde” wisselt hij er Nederlandstalige en Engelstalige af waarbij “De spaarzame spranken licht in uw duisternis zullen wij ontnemen” met de hoofdprijs gaat lopen.

Zelf spreekt de muzikant in het geval van Den Edele Dood over trancy en minimalistische black metal. Wat dat eerste betreft, geef ik de man compleet gelijk want het is, zoals bij wel meer van zijn muziek het geval is, niet zo moeilijk om je te verliezen in de hallucinogene gitaar- en keyboardmelodielijnen die de Jong uit zijn muzikale hoed tovert. Het is al meteen prijs met de plechtstatige blazers in opener “A celestial coffin for the devotees” die voor een spanningsveld zorgen met de machinale drumterreur; dit kunstje wordt nog eens over gedaan in het beklemmende “Delirious and bestial your confession“.

Minimalistisch zou ik dan weer niet durven zeggen, want een signature element van zijn schrijfstijl is dikwijls toch wel een verstikkende symbiose van grotesk gekrijs, gitaren, ratelende en verpletterende drums en een overload aan kosmische synths. En ’t is nu niet dat ik instant rustig wordt van de acht verschroeiende composities die Den Edele Dood in de aanbieding heeft. Jezelf onderdompelen in dit plaatje is immers het equivalent van verdrinken in een zompig moeras van atonaal vibrerende en dissonante black metal waarbij een claustrofobisch ontbreken van ademruimte je kopje onder sleurt, terwijl zwevende, kosmische en opheffende dungeonsynthlijnen je terug richting ether duwen waar het vlammende zwaard doorheen het luchtruim flitst en enkel verschroeide aarde achter laat. Ik raad bij deze verstikkende roetsjbaan aan om te luisteren via de Bandcamp-pagina van Maurice de Jong/Gnaw Their Tongues want de versie op YouTube klinkt heel wat meer lofi en dof.

Het vlammende zwaard en de verschroeide aarde” is momenteel op tape te verkrijgen via Canti Eretici Productions en een vinylrelease zou eveneens op de planning staan. Liefhebbers van Maurice de Jong zijn nachtmerrieachtige muzikale verkenningen zullen zich aan dit debuut van Den Edele Dood geen buil vallen. Het artwork is trouwens ook weer dik in orde.

JOKKE: 75/100

Den Edele Dood – Het vlammende zwaard en de verschroeide aarde (Canti Eretici Productions 2023)
1. A celestial coffin for the devotees
2. Deworming the papal infallibility
3. De naargeestige eenwording
4. De spaarzame spranken licht in uw duisternis zullen wij ontnemen
5. When the nightly spectacle befalls the dusk
6. Delirious and bestial your confession
7. Thy formless deviance is the key to the lesser paths
8. Een duivelse bezetting van genitaliën