Aanbidders van echte underground black metal moeten het Poolse Diabolical Fullmoon zeker eens aan een luisterbeurt onderwerpen, daar de band een prima eerbetoon brengt aan de jaren ’90-scene. We spraken met bandleider Leszy, die midden in een verhuis naar een nieuw appartement zat, wat voor enige vertraging zorgde, maar uiteindelijk kunnen we jullie toch wat inzichten bieden in waar Diabolical Fullmoon over gaat en wat er nog op de planning staat. (JOKKE)

The English version of this interview can be found here.

Diabolical Fullmoon is een vrij jonge band die in 2021 het eerste materiaal uitbracht in de vorm van een promotionele demo, snel gevolgd door de langspeler “The pagan wolves will rise again“. Kun je enig licht werpen op de oprichting van Diabolical Fullmoon?
Diabolical Fullmoon is op mijn initiatief opgericht. In het begin was er een volledige line-up, momenteel wordt alles echter geschreven door Nott en mezelf. Na de oprichting van Wartödd wilde ik een project hebben dat ik volledig zou leiden en waarin ik de boodschap volledig zelf zou creëren.

Net zoals in het verleden gebeurde bij je landgenoten Vader en Behemoth worden de teksten bij Diabolical Fullmoon geschreven door leden die niet deelnemen aan het songwritingproces of als muzikant deel uitmaken van de line-up. Voor het debuutalbum werkte je samen met Valva en momenteel verzorgt Nott de teksten. Nott lijkt officieel deel uit te maken van de line-up van Diabolical Fullmoon, correct? Vanwaar deze modus operandi?
De vorige zanger leek geen verstand te hebben van teksten, momenteel hebben Nott en ik dezelfde opvattingen en ideeën over black metal.

Na de release van het debuut verlieten alle andere leden de band waardoor je als enige overgebleven muzikant achter bleef. Wat is er gebeurd en ga je nieuwe leden aantrekken zoals een nieuwe bassist of tweede gitarist?
Helaas waren de oud-leden het niet waard om in Diabolical Fullmoon te spelen. Ik heb ze eruit geschopt en het is onwaarschijnlijk dat ik in de toekomst nieuwe leden zal toelaten tot de reguliere bezetting.

Je speelt zowel gitaar als keyboards als drums. Is er een instrument dat je als je primaire instrument beschouwt en welk instrument vind je het meest geschikt om jezelf mee uit te drukken?
Spiritueel gezien hou ik het meest van het keyboard, maar mijn belangrijkste instrument is altijd de drums geweest. Ik speel ze nu al 6 jaar.

Zijn er plannen om live te spelen met Diabolical Fullmoon?
We hadden plannen om live te spelen, maar niemand nodigt ons uit voor undergroundconcerten en grote festivals, en zelforganisatie is op dit moment onmogelijk.

Het debuut is uitgebracht door maar liefst 4 verschillende labels die allemaal zorgden voor een specifiek fysiek formaat. De tapeversies werden ook door alle 4 de labels uitgebracht, wat best opmerkelijk is. Waarom koos je ervoor met zo veel verschillende labels te werken voor één enkele release?
Ik bracht het album op verschillende labels uit omdat ik de samenwerking wilde checken om uiteindelijk bij één label neer te strijken, zoals nu het geval is met Signal Rex.

Je meest recente release is de EP “The depths of the Slavic land” die eveneens door 3 verschillende labels en in 2 verschillende fysieke formaten werd uitgebracht. Wil je geïnteresseerde labels release per release bekijken of word je gecontacteerd door labels die interesse hebben om jouw materiaal uit te brengen?
In het geval van de EP werd de vinylversie uitgebracht door Medieval Prophecy Records en de cassettes door Total War. Er komen geen releases meer van dit materiaal, tenzij Medieval Prophecy het wil.

De promotapes werden uitgebracht door je eigen label Majesty of War Productions. Is dit het enige doel van de oprichting van dit label of ben je van plan om in de toekomst ook muziek van andere bands uit te brengen?
Majesty of War Productions is mijn kleine cassettelabel. Ik zou in de toekomst black metal uit de jaren ’90 willen uitbrengen en het ware idee van deze muziek presenteren.

Naast Diabolical Fullmoon ben je ook actief bij blackmetalband Wartödd. Wat is voor jou het belangrijkste verschil tussen deze twee bands?
In Wartödd neem ik gewoon drums op, Diabolical Fullmoon is écht mijn “kind”, een project waarin ik alles doe zoals ik wil en alles wat ik wil, ik hoef mezelf niet te beperken en aandacht te schenken aan andere leden – omdat er überhaupt geen zijn.

Zowel Diabolical Fullmoon als Wartödd spelen traditionele second wave black metal. Ook al ben je vrij jong (19 als ik het goed heb), je lijkt vooral geïnspireerd te zijn door bands en platen die uitkwamen voordat je geboren was. Hoe ben je in aanraking gekomen met black metal en heb je eerst meer hedendaagse bands ontdekt en ben je daarna terug gegaan naar de oorsprong van het genre of was je direct aangetrokken tot de tweede golf black metal uit de jaren negentig ’90?
Ondertussen ben ik 20 hahaha. Ik begon met de populaire tweede golf en zo kwam ik langzaam in de Poolse scene van de jaren ’90 terecht. Ik heb geprobeerd dit verhaal zelf te achterhalen, maar de Polen stonden niet altijd achter dit eerbetoon.

De bandnaam zou aan de ene kant naar het klassieke debuutalbum van Immortal kunnen verwijzen, maar aan de andere kant denk ik dat het net zo goed geïnspireerd kan zijn door de Poolse blackmetalbands Diabolical en Fullmoon, die beiden een demo uitbrachten in het onheilige jaar 1995. Heb ik gelijk wat betreft mijn tweede veronderstelling? En zo ja, wat betekenden beide bands voor jou?
De naam lijkt misschien ontleend te zijn aan Immortal, maar dat was niet de bedoeling. Ik bedacht de naam tijdens het luisteren naar de Zweedse band Diabolical Masquerade. Ik nam het woord ‘diabolical’ en voegde er ‘fullmoon’ aan toe, als een bewuste verwijzing naar het The Temple Of Fullmoon collectief. Zo is de naam eigenlijk ontstaan. Wat Diabolical en Fullmoon betreft, aanbid en respecteer ik beiden enorm.

Je coverde met je blackmetalbands o.a. Veles en Graveland. Wat maakt Poolse black metal zo geweldig in jouw ogen en waarin verschilt deze voor jou van bijvoorbeeld Scandinavische black metal? Wat is jouw mening over de huidige staat van de Poolse blackmetalscene?
Poolse black metal is gewoon anders, het is haat, maar dan van een andere kant. Qua geluid is Scandinavische black metal voor mij altijd makkelijker en minder hatelijk geweest. Poolse black metal staat gelijk aan trots, haat en heidendom. De scene van vandaag presenteert helaas fucked up projecten zoals het verwijfde Biesy of andere linkse hipster transshit.

Net als Finse wordt ook Poolse black metal vaak direct gerelateerd aan NSBM. Gezien het feit dat je nummers van bands als Graveland en Veles hebt gecoverd, geeft dit sommige individuen misschien meteen de kans om Diabolical Fullmoon en Wartödd ook als NSBM-bands te bestempelen. Is dit al gebeurd? Is er een plaats voor politiek in black metal?
Natuurlijk! Ze zullen het altijd vastpinnen, voorbijgaand aan het feit dat je geen NS hoeft te zijn om het zo te categoriseren. Vroeger dacht ik dat er geen plaats was voor politiek in black metal, of dat zou er ook niet moeten zijn, maar na verloop van tijd begon ik me er zelf in te verdiepen. Verspreid je haat!

Heidendom lijkt een terugkerend thema te zijn in de teksten van zowel Diabolical Fullmoon als Wartödd. Beschouw je jezelf als een heiden?
Ja, ik ben een heiden en ik eer de ware traditie van mijn land. We gaan naar Slavische feestdagen en aanbidden de oude witte goden.

Ook oorlogsgerelateerde woorden duiken regelmatig op in songteksten en songtitels. Moeten we dit interpreteren als een spirituele oorlog tegen bijvoorbeeld religie, gezien het feit dat het Diabolical Fullmoon-logo een omgekeerd kruis bevat? Is Diabolical Fullmoon een satanische band en moet black metal per definitie satanisch zijn?
Diabolical Fullmoon staat inderdaad voor een spirituele oorlog tegen de abrahamitische religies en hun uitlopers. Diabolical Fullmoon is pagan black metal en heeft niets met satanisme te maken, hooguit in de interpretatie van het kwaad. Black metal vereist naar mijn mening geen satanisme.

Doorheen de geschiedenis en bij verschillende oude beschavingen is de maan meer dan eens een voorwerp van aanbidding, verering en intriges geweest. Met haar magische kracht heeft de maan op verschillende manieren een belangrijke rol gespeeld in verschillende mythen en legendes. Zit er voor jou ook een meer symbolische betekenis achter de bandnaam?
Zeker, er was een maancultus in de Slavische cultuur. Er was ook de god Chors, die werd geïnterpreteerd als zowel de zonnegod als de maangod.

De inlay van de 7-inch versie van de EP “The depths of the Slavic land” vermeldt dat het niet bekend is hoe, waar of wanneer Diabolical Fullmoon opnieuw zal toeslaan. Betekent dit dat de kans bestaat dat de band on hold wordt gezet of ga je zeker door met het schrijven en uitbrengen van muziek?
We schorten niets op hoor. De “Unholy pagan war” promotionele rehearsaltape is ondertussen uit als voorbode van de tweede langspeler waarop we opnieuw de verwijfde, met luizen besmette en vuile cultuur van het christendom en hun sidekick-broeders willen hekelen.