Het lijkt voor de hand liggend dat het Poolse Diabolical Fullmoon zich vernoemde naar Immortal’s eerste langspeler, maar toch lijkt het me een meer plausibele aanname dat deze twee jonge gretige wolven met hun bandnaam de Poolse bands Diabolical en Fullmoon willen eren die beide (toevallig) één demo uitbrachten in het onheilige jaar 1995. Ik zou het hen graag eens vragen. De jonge knapen achter Diabolical Fullmoon mogen dan wel een Instagrampagina hebben, de hashtags #analogueworship en #90sworship maken meteen duidelijk waar de band voor staat. In 2021 verscheen in de vorm van “The pagan wolves will rise again” een eerste volwaardige langspeler en nu maken we kennis met “The depths of the Slavic land“, een twee songs tellende EP die eerder op cassette werd uitgebracht door Total War en nu dankzij Medieval Prophecy Records ook een 7 inch vinyleditie krijgt.

De line-up van Diabolical Fullmoon is best atypisch te noemen op deze release daar de helft van de bandleden die op de full-length te horen was met de noorderzon verdwenen lijkt. Leszy is de man die voor de gelegenheid alle instrumentatie en zang uitvoert, maar voor de paganistische en anti-judeo-christelijke teksten wordt beroep gedaan op Nott. Sinds dit jaar vervoegde Kuba Niżyński, die samen met Leszy in de blackmetalband Smog speelde, Diabolical Fullmoon echter als extra gitarist, maar die is niet op deze opnames te horen.

Deze EP telt slechts twee songs maar die zijn voldoende om de liefhebbers van traditionele (zelf spreekt de band over ‘true’) black metal met old-school attitude een oorgasme te bieden. Echo’s van namen als Graveland, Veles of Infernum, alle bands die aan de wieg van Poolse black metal stonden, schemeren duidelijk door in de grotendeels mid- tot up-tempo gespeelde, maar nooit blastende second wave black metal van Diabolical Fullmoon waar een heidense sfeer in ronddwaalt. De sound is rauw maar niet zo dun als de voorbeelden uit de jaren ’90 en de snare-aanslagen zijn in de snelle stukken heel duidelijk van mekaar te onderscheiden. De gitaar treedt op de voorgrond wanneer er interessante riffs voorbijkomen maar verdwijnt wat naar de achtergrond wanneer er keyboards gebruikt worden om een mystiek randje aan de nummers te geven. Aan het einde van “The depths of the slavic land” zorgen cleane gitaren voor dat heidense element in de muziek. De vocalen zijn nergens opzienbarend; Leszy’s krijsstem doet gewoon wat ervan verwacht wordt: mijn schoonmoeder de kast opjagen.

It is not known how, where or when, we will strike again!” staat er op de inlay te lezen. Jammer, want deze EP smaakt naar veel meer, maar gelukkig is dat prima debuut er ook nog voor wie zich aan de traditionele blackmetalklanken van Diabolical Fullmoon wilt laven.

JOKKE: 82/100

Diabolical Fullmoon – The depths of the Slavic land (Total War/Medieval Prophecy Records 2022)
1. The depths of the Slavic land
2. Lost ancestry