Liefhebbers van blastbeats en black metal zitten gebeiteld bij Spectral Damnation. Wie? Wel, deze Waalse band uit de regio Charleroi herrijst in 2015 uit de assen van de melodieuze black/deathmetalband Mystica. In 2018 verschijnt een eerste EP “Out of control” met vier melodieuze blackmetaltracks en er worden enkele shows gespeeld, maar een auto-ongeluk later dat jaar gooit roet in het eten. Een jaar later gaat leadgitarist Arachnid Saar (ex-Mystica, ex-Hybrid Viscery) op zoek naar nieuwe medestrijders en vindt die in de personen van Gætn (zang, ex-Desakralised), Tsebaoth (gitaar, ex-Enthroned, ex-Hybrid Viscery) en Arkon (bassist, Naked Evil, Invoking Demons, Katassamalass). Meerdere drumaudities leveren echter niet het gewenste resultaat op totdat menselijke drummachine Ahephaim (o.a. Sabathan, ex-Enthroned, Cult Of Erinyes, Lebenssucht, Humanitas Error Est) uiteindelijk aangetrokken wordt zodat de onmenselijke snelle blastbeats die we drie kwartier lang op debuut “Extra æcclesiam” (Necktwister) aangeboden krijgen in goede banen kunnen geleid worden. Telkens wanneer je denkt dat het niet sneller of bruter kan, bewijst de vellenmepper het tegenovergestelde. Ook de krachtige, ietwat moderne maar prima wall of sound die onder het alziend oog van Déhà (Opus Magnum Studio) in de Blackout Studio vastgelegd werd, draagt ertoe bij dat Spectral Damnation nergens uit de bocht vliegt en in een ondefinieerbare modderpoel terecht komt wanneer het aan lichtsnelheid voorbij komt flitsen.

Nu gebeurt er wel veel meer op “Extra æcclesiam” dan enkel rechttoe-rechtaan blasten en tremolo’s afvuren, het zouden anders maar saaie 48 minuten zijn. De black metal van het anti-religieuze kwintet, die in een song als “Synodus horrenda” ook heel wat deathmetaltrekjes vertoont, bevat eveneens de nodige melodieuze accenten zoals gitaarleads (“Heylel Ben Shahar“, “The grand annunciator“) en ook zanger Gætn tilt de muziek van deze beeldenstormers naar een hoger niveau met zijn bevlogen en gevarieerde zang- en krijsvocalen. Zo horen we hem autoritaire screams placeren, maar evengoed overschakelen naar diepere growls of proclamerende en roepende heldere uithalen en rituele gezangen die samen met enkele goedgeplaatste orchestrale passages voor occulte grandeur zorgen. De ziedende en licht ontvlambare binnenkomer “Sulfur dawn“, het magistrale en religieus getinte “Heylel Ben Shahar” en het woeste “Relics ostenstion ritual” zijn mooie voorbeelden van het brede stembereik van de frontman.

Songlengtes variëren van een bondige, maar allesbehalve radiovriendelijke drie minuten (rampestamper “Out of control” dat gerecycleerd werd vanop de EP en het berzerkerachtige van vlijmscherpe riffs voorziene “Serpent on a cross“) tot meer epische tijdsduren van zo’n zeven à acht minuten (het zwaar in het rond hakkende en allesvernietigende “The grand annunciator“, het dynamische “Opaque funeral” en het omineuze, licht bombastische titelnummer met magnifieke apotheose). Ik kan alleen maar met open mond zitten luisteren naar de kracht en gedrevenheid die van dit intro en de negen navolgende blasfemische composities spat. Ik zou de heren op een volgende plaat ook wel eens een heel traag nummer willen horen spelen. Naar adem happen kan je nu enkel tijdens een redelijk alleenstaande ingetogen passage die achteraan “The grand annunciator” verstopt zit of het klassiek getinte religieuze intro van het grotendeels mid-tempo en slepende “Opaque funeral“, dat echter ook meermaals in een goddeloze furie uitbarst. Benieuwd trouwens of Spectral Damnation de vele vliegende start- en stopmomenten live even strak kan uitvoeren als op plaat.

Adepten van het betere blastwerk en bands als Dark Funeral, Behemoth, Setherial, Enthroned, Marduk, Serpents Oath of Belphegor dienen “Extra æcclesiam” zeker te checken want deze Walen hoeven zeker niet onder te doen voor het latere werk van het gros van deze referenties.

JOKKE: 88/100

Spectral Damnation – Extra æcclesiam (Necktwister 2023)
1. Dawn (Intro)
2. Sulfur dawn
3. Heylel Ben Shahar
4. The grand annunciator
5. Serpent on a cross
6. Opaque funeral
7. Synodus horrenda
8. Out of control
9. Relics ostension ritual
10. Extra æcclesiam