Een afkeer van het gros van moderne black metal is wat Graaf Graf en Nachtvorst in 2017 de handen in mekaar deed slaan met als levensmissie een portie dodelijke black metal geënt op de jaren ’90 ten berde te brengen. De EP “In harmonie met de dood” is het resultaat van de eerste jaren songs schrijven en verzamelt zes composities die op 23 minuten tijd een mooi beeld geven van waar Grafhond voor staat.

Elke blackmetalband die de jaren ’90 als blauwdruk neemt, komt in se niet origineel voor de dag. Ook bij Grafhond is duidelijk te horen welke albums destijds veel rondjes hebben gedraaid. Denk bij de opener “De zuivering” of “Gat” gerust aan de EP en full-length van het Zweedse War of enkele Marduk albums – u heeft ondertussen al in het snuitje dat het tempo genadeloos hoog ligt – en de punk-attitude die ik soms waarneem, link ik al eens aan oude Impaled Nazarene.

Toch weet Grafhond met zijn compacte songs ook te verbazen en dan vooral door veelvuldig heldere roepvocalen (en soms eerder epische koorzang) in de strijd te gooien wat de muziek een opruiend karakter geeft. Ook van een snedige thrashmetalriff zijn de heren niet vies getuige afsluiter “Voor galg en rad” terwijl “Verwekker” dan weer een heuse portie black ’n roll geïnjecteerd kreeg. Grafhond brengt zijn verrotte boodschap in het Nederlands en dat zal voor sommigen een love it or hate it-element zijn, maar ik smaak het wel.

Wat ik dan weer wel minder vind is de productie die wat contrasteert met de insteek van de band want ik vind dat Grafhond voor “In harmonie met de dood” toch voor een vrij moderne en digitaal aanvoelende sound heeft gekozen. Het mocht er voor mijn part wat rauwer en organischer aan toe gaan. Desalniettemin een beloftevolle eerste kennismaking met de agressieve en wanhoop uitstralende black metal van Grafhond.

JOKKE: 78/100

Grafhond – In harmonie met de dood (Void Wanderer Productions/War Productions 2023)
1. De zuivering
2. Verwekker
3. Gefluister
4. Gat
5. Verslagen
6. Voor galg en rad