Ossaert uit Zwolle is ontegensprekelijk één van de meest interessante nieuwkomers van de afgelopen jaren in het blackmetallandschap bij onze noorderburen. Uit het niets en met een big bang belandde debuut “Bedehuis“, een plaat vol raadselachtige black metal en bevlogen heldere vocalen die voor een interessant contrast met vlijmscherpe screams zorgen, in 2020 op onze deurmat en “Pelgrimsoord” wist dit sterke debuut een jaar later zelfs nog te overtreffen. “Offerdier“, voorzien van cover artwork dat de artistieke lijn van de twee voorgaande platen doortrekt, is het nieuwste profane wapenfeit van visionair P. en drummer W. Deze keer echter in de vorm van een EP goed voor een 23 minuten durende ontketende spirituele kracht. Er zijn grindcore full-lengths die op een kortere speelduur aftikken.

Het hieronder te beluisteren “De lichtkrans en de waan” trekt de boel op gang. De productie is wederom krachtig en de pakkende tremolo- en glinsterende en naar postmetalcrescendo’s neigende riffs, die door dynamische en pulserend drumwerk voortgestuwd worden, snijden als een verroeste dolk door onze ziel. Ik bespeur ook subtiele deathmetaltrekjes in het riffwerk en galopperende drumspel die me sterk doen denken aan het oudere werk van een band als God Dethroned. Het is even wachten maar naar het einde toe duikt de kenmerkende sacraal aanvoelende en woeste spirituele krachten ontketenende heldere zang dan toch op.

Het geschenk en het bestaan” – wederom een enorm intrigerende songtitel – laat het tempo zakken en is veeleer slepend. De beklijvende melodieën komen hard binnen en langzaam voelen we Ossaert naar een climax toewerken…de onderhuidse spanning is voelbaar totdat screamende en heldere vocalen het offerdier op extatische wijze parallel bezingen met als doel de ziel van haar ketenen te bevrijden.

Tussen deze twee songs vinden we een duo aan duistere, onheilige en mystieke ambientrituelen terug die het ritualistische karakter van Ossaert onderstrepen. Mensen die geen hol aan dit muziekgenre vinden, zullen ongetwijfeld van mening zijn dat beide rituelen de vaart uit de muziek halen. Maar voor één keer vind ik deze aanpak eigenlijk wel werken, zelfs voor een EP-formaat.

Geslaagd tussendoortje en hopelijk is het niet al te lang meer wachten op een nieuwe full-length van het geweldige Ossaert.

JOKKE: 84/100

Ossaert – Offerdier (Argento Records 2023)
1. De lichtkrans en de waan
2. Ritueel I
3. Ritueel II
4. Het geschenk en het bestaan