De maan aanbiddende discipelen Funeral Fullmoon en Nocturnal Prayer vonden in elkaar de geschikte bondgenoten om de handen in mekaar te slaan voor een split vol old-school black metal, daarbij waarschijnlijk geholpen door hun gedeelde broodheer Inferna Profundus Records.

Het Chileense duo Funeral Fullmoon timmert een jaar of vier aan haar stugge en aanvankelijk moeizame koers die het Left Hand Path volgt en de band daarmee al langs drie full-lengths en een resem kleinere releases zoals demo’s en splits bracht. Met de eerder dit jaar verschenen langspeler “Unholy kingdom of diabolic emperors” lieten zanger/gitarenplukker Magister Nihilfer Vendetta 218 en drummer Sepulchral Augury voor het eerst echter iets horen dat ons min of meer kon bekoren. Er werd met andere woorden progressie gemaakt en dat is op de inbreng op deze split wederom het geval. We zijn zelfs écht verrast over de manier waarop Funeral Fullmoon nu voor de dag/nacht komt. De nummers zijn erg degelijk uitgewerkt, de funerale helse tremolo’s snijden door merg en been, de duivelse screams kruipen onder je vel en de productie is er met rasse schreden op vooruit gegaan hoewel deze nog steeds als rauw, iel en grimmig kan bestempeld worden, maar het rammelt niet meer aan alle kanten. Dat de eerste drie blackmetalplaten van Darkthrone als inspiratie gelden, wordt duidelijk in de pure repetitieve riffgrimmigheid van een song als “Enchanted forest and winter melancholy“.

Als toetje bovenop de drie sterke eigen en grotendeels up-tempo composities schotelen de twee illustere individuen ons nog een cover voor in de vorm van “Lord of the storms“, een nummer van Emperor’s “Wrath of the tyrant” demo. Daar waar een cover bij veel releases al eens als beste nummer durft uit te draaien, is dat hier eigenlijk niet het geval. We hebben dit korte, meer rockende en swingende Emperor-nummer immers altijd al een enigszins wat te weinig uitgewerkte compositie gevonden, iets wat niet van de drie Funeral Fullmoon-songs op de A-kant van “Disciples of the moonlight worship” kan gezegd worden. Goed bezig daar in Chili!

Met Nocturnal Prayer moeten we het in hogere oorden gaan zoeken, Canada meerbepaald. Van deze onemanband van een zekere Murder namen we reeds de “Intercontinental death conspiracy“-split met Abduction onder de loep evenals de eerste full-length “Mutilation on the bed of winter” waar we ons eerder dit jaar nog positief over uitlieten. Nocturnal Prayer koos voor een wat meer helder en minder chaotisch geluid, wat wel past bij de meer gestripte, directe en krachtige melodieën van diens kijk op traditionele black metal waarbij de gitaar meer centraal staat, daar waar bij de Chilenen eerder atmosfeer de belangrijkste troef lijkt. De hoekige, op een huppelend drumritme rockende tonen van “Grand celestial summoning” doen me aanvankelijk niet veel, totdat de atmosfeer omslaat en er een haast Windir-achtige melodieusheid wordt uitgesmeerd op meer standaard blastwerk.

Ook Nocturnal Prayer leverde voor de gelegenheid een cover aan en koos voor “My kingdom of darkness” van het Finse Satanic Warmaster en diens “Carelian satanist madness“. Ergens een begrijpelijke keuze door de Finse invloeden die je bij Nocturnal Prayer in een nummer als “Secrets of sorcery” duidelijk terug hoort, maar toch vind ik dit nummer uit de oude doos eerder bij Funeral Fullmoon passen en de schwung van de Emperor-cover leek me dan weer meer geschikt voor Nocturnal Prayer’s aanpak, maar soit. En een voorbeeld van mijn eerdere stelling want deze cover veegt – op deze release althans – de vloer aan met het eigen werk van Nocturnal Prayer dat soms nogal onverwachts, maar een tikkeltje geforceerd uit de hoek komt.

Liefhebbers van traditionele en ouderwetse black metal gaan zich zeker geen buil vallen aan deze split. Ik ben vooral onder de indruk van wat Funeral Fullmoon laat horen, dus dat belooft voor een volgende langspeler als dit niveau kan behouden blijven.

JOKKE: 77/100 (Funeral Fullmoon: 82/100; Nocturnal Prayer: 72/100)

Funeral Fullmoon/Nocturnal Prayer – Disciples of the moonlight worship (Inferna Profundus Records 2023)
1. Funeral Fullmoon – The gates of majestic darkness
2. Funeral Fullmoon – Unholy black metal and eternal hate
3. Funeral Fullmoon – Enchanted forest and winter melancholy
4. Funeral Fullmoon – Lord of the storms (Emperor cover)
5. Nocturnal Prayer – Grand celestial summoning
6. Nocturnal Prayer – Secrets of sorcery
7. Nocturnal Prayer – My kingdom of darkness (Satanic Warmaster cover)