Bijna door de mazen van het net geglipt, maar toch nog uit de achtergebleven 2023-releases kunnen vissen: “Lamentationen“, een splitrelease tussen het fijne Duitse Garbunhold en het voor ondergetekende onbekende Oostenrijkse Circle Of Shadows.

Het uit Dortmund afkomstige Grabunhold en diens op Tolkien geïnspireerde melodieuze black metal maakte reeds een goede beurt op hun debuutlangspeler “Heldentod“, vandaar dat we deze split nog ergens in de nabijheid geparkeerd hadden staan. Duistere atmosferische tonen openen de poorten van Midden-Aarde waarna Duitstalige black vol melodieuze doch grimmige riffs uit de instrumenten knalt. Met veel zorg, vakmanschap, charisma en opgestoken zwaard delft Grabunhold diens middeleeuwse black metal uit het zwartmetalen gesteente dat diep in de mijnen van Moria ontgonnen wordt. Ok, zo nu en dan zijn de melodieën in “Caras Galadhon” me wat te vrolijk en hoempapa-achtig, dat is de enige kanttekening die ik hier voorts bij kan maken want ’t is nu ook niet zo dat Grabunhold luchtige huppelmuziek maakt. Dat bewijzen het vurige “Der Zorn der zwei Türme“. De akoestisch vertolkte en helder gezongen klaagzang “Lebewohl” doet dan weer de koude rillingen over mijn rug lopen. Dat is echter niet altijd even positief bedoeld want zanger/gitarist Irrwycht (o.a. Baxaxaxa en Runespell) heeft geen wereldstem, maar dit had evenzeer veel slechter kunnen uitpakken.

Zoals aangegeven was Circle Of Shadows, de band op de B-zijde van deze split, onbekend. Het Duo uit Innsbruck houdt er naast dit project nog andere activiteiten in ondermeer Chaostemple, Triumphant en Transilvania op na. Hoewel ze al meer dan een decennium actief zijn omvat hun discografie tot nog toe enkel korte releases zoals demo’s, EP’s en splits. Daar brengt “Lamentationen” vooralsnog geen verandering in. Desalniettemin brengen ze met hun drie nummers een rustieke stijl van niet al te gecompliceerde black metal met wat Finse invloeden die bestaat uit gelijke delen ijzige grimmigheid en triomfantelijke schwung, en dat afgewerkt met een vleugje heidense flair.

Lamentationen” combineert twee hordes uit de traditionele blackmetalhoek die na al die jaren nog steeds niet uitgelezen en uitgemusiceerd zijn als het op Tolkien aankomt. Leuk om eens een paar keer te horen, maar allesbehalve een verplichte aanschaf.

JOKKE: 73/100 (Grabunhold: 76/100; Circle Of Shadows: 70/100)

Grabunhold/Circle Of Shadows – Lamentationen (Iron Bonehead Productions 2023)
1. Grabunhold – Caras Galadhon
2. Grabunhold – Der Zorn der zwei Türme
3. Grabunhold – Lebewohl
4. Circle of Shadows – Draugluin
5. Circle of Shadows – Tol-in-Graurhoth – Mein Fluch ist schwarzer Segen
6. Circle of Shadows – Nine ghosts