Ik schrok me een hoedje toen bleek dat Whoredom Rife al tien jaar op de muzikale teller heeft staan. Het leek eerder gezegd recenter te zijn dat het Noorse duo vanachter een besneeuwde conifeer kwam piepen. Feit is dat muzikaal genie V. Einride en schreeuwlelijk K.R. zich het afgelopen decennium met drie erg kwalitatieve albums onder de arm en een resem overtuigende shows en tours op hun palmares, gestaag naar de bovenste echalons van de blackmetalscene aan het werken zijn, en dat zonder hun integriteit te verliezen. Ook het nagelnieuwe “Den vrede makt” zal Whoredom Rife nog verder naar de top weten sturen.

Eigenlijk is Whoredom Rife een band die bij ondergetekende alle hokjes op vlak van black metal afvinkt. Perfecte combo tussen duistere agressie en melodie die de melancholische schoonheid van haat en wanhoop weerspiegelen: check! Muzikaal vakmanschap: check! Een briesende zanger waarvan je elk woord gelooft, of het nu in het Engels of Noors is: check! Imposante en vernietigende live shows: check! Een moderne en krachtige sound die niet te generisch (en iets ruwer dan de voorganger “Winds of wrath“) klinkt: check! Fantastisch intrigerend artwork (wederom van de hand van huisartiest José Gabriel Alegría Sabogal) dat heel wat symboliek bevat: check! Ok, je zou kunnen zeggen dat de zes songs op “Den vrede makt” geen échte verrassingen laten horen vergeleken met voorgaand werk, maar daar malen we eerlijk gezegd niet zo om. Whoredom Rife heeft het zwartgeblakerde kunstje nu eenmaal zeer goed in de vingers en blijft in staat om met de gekende bouwstenen van Noors zwartmetaal uit de jaren ’90 beklijvende composities af te leveren. Daar waar sommige bands met moeite één beest van een song op een plaat krijgen, speelt Whoredom Rife dat met elke compositie klaar.

Het titelnummer werd als eerste vrijgegeven en staat meer dan zeven minuten garant voor kippenvel van de bovenste plank; de ene na de andere melodieuze riff wordt crescendomatig op ons afgevuurd met een zinderende apotheose als uitsmijter. “Fiender” gaat aanvankelijk in hetzelfde straatje verder met repetitieve blastbeats, beklijvende tremologolven en haatvolle vocalen, maar laat ook de basgitaar toe extra diepte te creëren. Een glooiende leadpartij die Windir-achtige melodieën speelt laat een frisse wind door het Whoredom Rife-universum waaien, net als de meer psychedelische gitaarnoten naar het eind van het nummer toe.

In “Hevnens rett” koos V. Einride aanvankelijk voor een rollende basdrumgroove, maar al snel wordt de blastmodus wederom aangeswitched voor een lekker ruig nummer wat deze song niet zou doen misstaan op Keep Of Kalessin’s ondergewaardeerde debuut “Through times of war“, een referentie die ik al sinds Whoredom Rife’s begindagen aanhaal, te meer daar V. Einride destijds hun vellenmepper was. Verderop is terug meer ruimte voor mid-tempo atmosfeer, gevolgd door een vurige eindsprint. Voor “Phantom sword” werden meer galopperende, hakkende en opzwepende drumpatronen geschreven terwijl het repetitieve riffje, net als subtiele spookachtige keyboards en onheilspellende orgelklanken in de outro, een duistere onderhuidse schoonheid aan de compositie toevoegen. Whoredom Riff maakt wel meer gebruik van toetsen, maar altijd op een heel geraffineerde manier.

Ravenous” ofte roof- of wraakzuchtig is een term die wel meer in de mond genomen wordt in Whoredom Rife recensies, het werd dus hoogtijd een gelijknamig nummer te componeren dat alle registers open trekt en het duo van zijn meest bloeddorstige kant laat zien, hoewel er halfweg ook ruimte is voor een grootse melodieuze leadpartij die nog quasi drie minuten lang blijft doorzinderen alvorens de heren terug vervaarlijk hun tanden ontbloten om alle tegenstanders die op hun weg komen de kleren van het lijf te scheuren.

Hopelijk is de pakkende en meer dan elf minuten durende afsluiter “The beautiful end of all“, waarin het tempo nu écht gematigd wordt, geen profetisch nummer. Indien het hier zou ophouden zou het in elk geval een einde in schoonheid en op een hoogtepunt zijn, maar ik ben er vrij zeker van dat Whoredom Rife nog heel wat topplaten in zijn mars heeft. “Den vrede makt” laat een verdere verfijning van de gekende Whoredom Rife-formule horen en katapulteert zich instant naar de hoogste regionen van onze eindejaarslijst.

JOKKE: 97/100

Whoredom Rife – Den vrede makt (Terratur Possessions 2024)
1. Den vrede makt
2. Fiender
3. Hevnens rett
4. Phantom sword
5. Ravenous
6. The beautiful end of all