Je hebt bands die heel hun carrière lang maar wat lopen aanmodderen. Je hebt er die in hun begindagen één of meerdere klassiekers afleveren, maar daarna in het slop belanden. Er zijn ook bands die berusten in hun geslaagde muzikale formule en daar album na album op teren. En er zijn tenslotte muzikanten die willen blijven evolueren en niet bang zijn om eens van de geijkte paden af te wijken. Het Belgische Cult Of Erinyes behoort tot deze laatste categorie. De band rond spilfiguur Corvus (ook gekend van o.a. Wolvennest, Aerdryk en LVTHN) heeft al meerdere geslaagde albums op zijn conto, maar wat Cult Of Erinyes op deze alweer vijfde langspeler laat horen, kan je toch wel als een heel grote stap voorwaarts omschrijven.

Metempsychosis” is de doopnaam van deze nieuwe duistere boreling en is een conceptueel werk gebaseerd op het delirium en de introspectie die zich van je meester kunnen maken wanneer je de dood in de ogen staart. De albumtitel verwijst naar de zielsverhuizing die plaatsvindt na het overlijden waarbij de ziel van het naar het andere lichaam overgaat. Cult Of Erinyes achtte aan twee songs voldoende te hebben om dit concept uit te werken, maar beide klokken gezamenlijk wel op meer dan 43 minuten af. Dat is voor personen met een korte aandachtspanne waarschijnlijk een brug te ver, maar de meer avontuurlijke blackmetalliefhebber draait zijn of haar hand niet om voor zulke lange composities.

De lange speelduur van beide nummers maakt dat er heel wat te beleven valt. We horen als het ware haast een synthese van black metal met melodieuze invalshoek die de oudere generatie zal aanspreken, maar waar ook heel wat dissonante elementen in verwerkt zitten die dan misschien weer eerder de jongere garde zullen kunnen bekoren. Een verstikkende en aan het licht onttrokken atmosfeer staat quasi de ganse rit centraal, maar ook enkele bombastische en meer epische passages die aanknopen bij het oudere werk van de band werden op een goed uitgekiende manier in de kolossale songs ingepast.

Belangrijk om te melden is dat Cult Of Erinyes echter véél meer is dan het werk van enkel Corvus. Na het vertrek van oorspronkelijk zanger Mastema werd muzikale duizendpoot en producer Déhà ingelijfd die na de release van voorganger “Æstivation” samen met Corvus aan de kern werkte van wat “Metempsychosis” zou worden. Het mag gezegd worden dat Déhà on top of his game klinkt en de nodige variatie weet te brengen in zijn huiveringwekkende keelklanken: bezeten screams, dieper gegrom, mystiek gefluister, rituele heldere gezangen, … noem maar op, niets is de man vreemd.

Voorts staan ex-Psalm companen Baron en Algol al sinds 2019 aan Corvus’ zijde, en vooral die eerste weet meermaals de nodige venijnige, maar beklijvende leads uit zijn snaarinstrument te persen die doorheen het duistere luchtruim klieven. Het levert enkele pakkende melodieuze herkenningspunten op in de voorts complex gearrangeerde composities. Tenslotte ook een dikke thumbs up voor drumbeest Ahephaïm (o.a. Sabathan) die wederom werd ingeschakeld om de gitzwarte duisternis van Cult Of Erinyes van de nodige strakke blastbeats te voorzien. De black metal van het kwintet klinkt dankzij de trommelaar bij momenten als een op hol geslagen rollercoaster terwijl elders voor pekzwarte ambientpassages werd gekozen. Het is een samenspel dat voor de nodige dynamiek zorgt en een aanknopingspunt vindt bij sommige leden (en bovendien Amor Fati labelgenoten) van het Prava Kollektiv, zoals Voidsphere en Arkhtinn. Zou het kunnen dat…?

Straf te moeten lezen dat de kern van de twee monumentale tracks, ondanks maandenlange voorbereidingen, op twee nachten tijd ingeblikt werd. De Brusselse band mag dan misschien nog niet de meest gekende speler op vlak van Belgisch zwartmetaal zijn, met “Metempsychosis” levert Cult Of Erinyes wel diens voorlopige magnum opus af, ook al is de plaat heel wat complexer en ontoegankelijker dan het voorgaand werk.

JOKKE: 90/100

Cult Of Erinyes – Metempsychosis (Amor Fati Productions 2024)
1. Death and the voyage
2. Eternity in a second