Afhankelijk van de tijd die u aan contemporaine black metal of op dit portaal spendeert wordt Oerheks voorstellen, na vier releases op minder dan twee jaar tijd, ofwel overbodig dan wel een halsstarrige oefening om niet in herhaling te vallen. Sinds de promotape op onze met slangenleer getooide deurmat plofte brachten we reeds heel wat tijd door met “Heksen & geesten van Brabant”, dat op de zesde dag van de zesde maand door Amor Fati Productions (wie anders?) op 10” wordt uitgebracht. Oerheks-bezieler H. wil nog steeds niet van het concept langspeler weten, hoewel demo nummer vier het slotstuk van de opnamecyclus van 2020 (wanneer anders?) inluidt.

“Heksen & geesten van Brabant” is met zijn achttien minuten, netjes in de helft over twee nummers verdeeld, de kortste demo van de vier. Bij debuut “Cagghenvinna” merkte Jokke op dat de bij duizendpoot Déhà ingeblikte sound wat punch en power miste en bij “Valkengebed” omschreef hij de songstructuren als zwevend en impressionistisch, twee punten waar “Heksen & geesten van Brabant” toch lichtjes van zijn voorgangers verschilt. Wat de punch betreft stelt “Heksen van Brabant (kwaad uit de hand, gif in de ogen)” vanaf het startschot niet teleur en H. tovert hier één van de meest venijnige Oerheksriffs tot nu toe uit zijn koker. Ook halfweg de song passeren enkele bijzonder snedige leads de revue alvorens de dood van Paterke Felix in crescendo wordt bezongen – ligt het aan mijn nieuw audiogerief of klinken de teksten beter verstaanbaar dan voorheen?  De iets meer rechttoe rechtaan aanpak zorgt er evenzeer voor dat het nummer wat minder kabbelt en meandert dan wat we op “Valkengebed” te horen kregen, wat op “Geesten van Brabant (dood is niet dood, dood is leven!)”  terug wat meer het geval is. Het tweede nummer neemt wat gas terug, klinkt vooral dreigender en onheilspellender en trakteert ons op meer spoken word dan op de opener. Wanneer de gehoornde echter de ziel van de protagonist onherroepelijk opeist zwellen de drums vanuit de verte aan en sleept Oerheks ons opnieuw richting een climax waarbij verslavende gitaarlijnen door de sinistere laag aan toetsen (die iets meer op de voorgrond staan en het geluid iets voller doen klinken) en simpel maar effectief drumwerk klieven.

Oerheks bezingt reeds twee jaar de Demervallei en bij uitbreiding het Hageland in verschillende vormen, zij het meer beschrijvend en introspectief zoals “Cagghenvinna”, achteromblikkend op vergane flora met “Landschapsanachronismen” of het vogelperspectief van “Valkengebed”, telkens belicht Oerheks een ander facet. De zelfverklarende titel van de nieuwe demo geeft aan vanuit welk oogpunt de regio ditmaal aanschouwd wordt, en het mag gezegd dat de meer in your face muzikale aanpak naadloos aansluit bij de lugubere thematiek van de lokale Brabantse legendes waarnaar ook in de rijke albumillustratie van KRAS verschillende verwijzingen te vinden vallen. In het interview dat we ten tijde van het debuut afnamen liet H. optekenen dat er onder de Oude Eik nog steeds heksenrituelen plaatsvinden, en zodus neemt demo nummer vier alweer een ander perspectief in om verder aan het Oerheks-universum te bouwen. Oerheks is doorheen de tijd immer consistent gebleven maar zou met “Heksen & geesten van Brabant” zomaar eens zijn meest meeslepende en gebalanceerde demo tot nu toe kunnen uitgebracht hebben. Hier en daar vraag ik me nog steeds af of ik me de basdrum nu aan het inbeelden ben of niet, maar laat dat u niet tegenhouden om twintig minuten lang meegevoerd te worden langs galgen- en heidevelden, bokkendansen, bossen, kastelen en moerassen.

CAS: 88/100

Oerheks – Heksen & geesten van Brabant (Amor Fati Productions 2024)
1. Heksen van Brabant (kwaad uit de hand, gif in de ogen)
2. Geesten van Brabant (dood is niet dood, dood is leven!)