Vergeet Gorgoroth, Marduk  en andere communicantenbandjes. Echte duisternis vind je niet in het hoge noorden, maar in het grauwe Roergebied. Kodiak heeft twee langspelers en wat splits (met Black Shape of Nexus en het alom bekende Nadja) op hun naam staan. Het talentvolle Denovali Records brengt haast het volledige oeuvre uit op een dubbelaar. De drone metal beukt met mokerslagen op je in en wordt subtiel onderbouwd met meer frivole post-rock melodielijnen. Mastodonten van om en bij 20 minuten nestelen zich probleemloos in je hoofd en trekken je mee in een neerwaartse spiraal. Waar bands als Sunn 0))) zich vooral concentreren op Apocalyptische noisemomenten, staan traditionele instrumenten met her en der synthesizer opsmuk (een zanger is uit den boze) voorop bij Kodiak. De opbouwende sfeer staat centraal en misschien valt Kodiak het beste nog wel te vergelijken met een betonmix van Earth. Tot zover de oudere nummers. De tweede cd, met daarop hun recentste album “Rn|Xe” richt zich meer op lange, uitgesponnen dronescapes gevoed door loodzware gitaren. Daaruit kan geconcludeerd worden dat de nieuwere nummers experimenteler en nog ontoegankelijker zijn van aard, maar desalniettemin om af te likken zijn.  De bijhorende onleesbare digipack van is zoals de muziek zelf: donker, sfeervol en minimalistisch. Toffe dansnummers ga je niet vinden hier, maar met het volume op 10+1 laat Kodiak de hele zaal uit zijn voegen barsten. Letterlijk!

fLP: 86/100

Kodiak – Compilation (Denovali Records 2011)
cd 1:
1. Beginning
2. End
3. Town of machine
4. By the sea

cd 2:
1. MCCCXLIX The rising end
2. Radon
3. Xenon