Dodecahedron’s debuut is niet mis. Een onbekende band strijkt neer op het grote Seasons of Mist en met luide toeters worden ze aangekondigd als een mix tussen Deathspell Omega, Mayhem en Blut Aus Nord – Aldus de sticker op de digipack. Nederlanders weten als geen ander hun eigen te verkopen en ook bij Dodecahedron is dat het geval. Muzikaal klinkt het inderdaad in het verlengde zoals het label het omschrijft, alhoewel de nummers in het algemeen nog technischer en muzikaler durven te klinken dan bovengenoemden. Her en der is de term math metal van toepassing en in “View from hverfell II” hoor je zelfs een uitzonderlijk-niet-onaardig-klinkende Meshuggah toets. Het geheel wordt opgesmukt door heel wat ambient en industrial tussendoortjes. Alles is perfect uitgevoerd en de muziek is weliswaar vernieuwend en boeiend keer op keer. Aan de andere kant blijven het –core gasten die black metal willen spelen. De loepzuivere productie is uitermate klinisch en steriel. Het kwaadaardige niveau van een Deathspell Omega wordt dan ook nooit behaald. Hoe groot de hype ook wordt, het blijft vooral voer voor mensen die zich niet hoofdzakelijk aangetrokken voelen tot black metal. Hiervoor is Dodecahedron te fake – Wat de band hoogstwaarschijnlijk geen reet uitmaakt, aangezien hun muziek staat als een huis en menig extreme metal fan er veelvoudig hun aftrek zal vinden.

fLP: 78/100

Dodecahedron – Dodecahedron (Seasons of Mist 2012)
1. Allfather
2. I, chronocrator
3. Vanitas
4. Descending Jacob’s ladder
5. View from hverfell I: Head above the heavens
6. View from hverfell II: Inside omnipotent chaos
7. View from hverfell III: A traveler of the seed of the earth