Langbenige blondines, prachtige natuur en sloten vol wodka! Meer heeft men niet nodig om weg te dromen als er over Oekraïne gesproken wordt. Je kan er nog een schepje bovenop doen door naar de nieuwste van Drudkh te luisteren. De gifwolken van Tsjernobyl hebben de productiviteit van de band alvast niet aangetast. “Eternal turn of the wheel” is alweer het negende (!) album in evenveel jaren tijd. Restecp! Sinds het grote Seasons of Mist “Microcosmos” aankondigde, en tevens ook het daarop volgende “Handful of stars”, bewandelde de band rondom Roman Saenko een meer en meer progressieve weg in black metalland met alle gevolgen van dien. De alom vertegenwoordigde melancholie dat de eerste Drudkh releases zo typeerde, had ruimte gemaakt voor een zeer cleane sound en haast Enslaved-achtige songs. Op “Eternal turn of the wheel” is haast niks van dat terug te vinden. Oef! Het is een zeer sterk album geworden, met terug een volle sound en bakken droevigheid. Naar hun oude roots zijn ze echter niet helemaal terug gekeerd, want het goedje klinkt erg vol en mooi geproduceerd – Maar toch erg passend. Af en toe wordt het gaspedaal ingedrukt en komen er nog progressieve (post-rock klinkende cleane stukken en subtiele baslijntjes) aan te pas, maar met “Eternal turn of the wheel” keert Drudkh terug naar hun gekende stijl, waarmee ze naam maakten. En daar kan een mens alleen maar gelukkig om zijn. Sieg Heil! Uh, ik bedoel sterk!

fLP: 84/100

Drudkh – Eternal Turn of the Wheel (Seasons of Mist 2012)
1. Eternal Circle
2. Breath of Cold Black Soil (March)
3. When Gods Leave Their Emerald Halls (August)
4. Farewell to Autumn’s Sorrowful Birds (October)
5. Night Woven of Snow, Winds and Grey-haired Stars (December)