We hebben er vier jaren op moeten wachten, maar hij is er! De nieuwste van Mgla wordt in alle furie op de mensheid losgelaten en we zullen het geweten hebben. Polens beste exportproduct heeft slechts enkele noten nodig om te weten dat het menens is – Soms tergend snel, soms wat trager. De eerste seconden van “With hearts toward none” grijpen onmiddellijk terug naar het in 2008 verschenen “Groza” en heel het album gaat verder op hetzelfde elan. Sleutelwoorden zijn: orthodox, afgewerkt en hypnotiserend. Orthodox, omdat Mgla het soort religieuze black metal brengt wat onder die noemer valt. Afgewerkt, omdat de productie staat als een huis. Menig black metal puristen zullen deze plaat te afgelikt vinden klinken, terwijl niet-ingewijden steevast zullen klagen over de slechte sound. Maar laat er geen twijfel over bestaan; “With hearts toward none” klinkt zoals een black metal plaat moet klinken: sfeervol, duister, zeker niet te gepolijst en nog minder als een afgedankte stofzuiger. Het derde trefwoord, hypnotiserend, weegt het zwaarste door. De uitgesponnen melodieën blijven maar doorgaan en onbewust creëren ze een soort trance. Voor de ongelovigen; zet nummer drie (naar Mgla-traditie geen titels, enkel nummers) maar op repeat en we spreken elkander nadien weer. Net zoals voordien kan gezegd worden dat Mgla klinkt als een traditionele black metal band. Maar een geoefend oor hoort toch dat er meer achter zit. In feite snijdt “With hearts toward none” een relatief onontgonnen aspect aan in een toch wel erg verzadigde scene. M.’s andere band Kriegsmaschine kan de boeken beter dichtdoen want dit niveau halen ze niet. Vergeet Behemoth en Hate, Polen heeft zoveel beters in de aanbieding!

fLP: 92/100

Mgla – With hearts toward none (Northern Heritage 2012)
1. I
2. II
3. III
4. IV
5. V
6. VI
7. VII