Dat de Nederlandse extreme metal scene niet meer is wat het geweest is, is geen vreemd gegeven. Toch komen her en der talentvolle bands boven water. Faal drijft als een vers gedrukte stront op een zacht bed van water. Vier jaar geleden bracht Ván Records de band hun debut “Abhorrence-salvation” uit en met “The clouds are burning” (heerlijke titel, toch?) gaat het mooie verhaal gewoon verder. Rond de put draaien heeft geen zin, want het is erg duidelijk: Faal speelt funeral doom metal. Punt! Het vleugje post-rock van voordien is uit het beeld verdwenen. Heel vaak moet ik denken aan absint, ik bedoel Esoteric. Net zoals Birminghams grootsten weet ook Faal een muur van hallucinante klanken op de bouwen. Het begin van “The incistance wish” doet ook onmiddellijk denken aan The Gathering ten tijde van… 20 jaar geleden. Als Nederlandse band mag Faal dat. Euronymous draait zich tevreden om in zijn graf (zoek dat maar eens op, beste internetgeneratie). “Tempest” gaat dan even een versnelling hoger, maar gaat onherroepelijk trager spelen om in de benevelde zone te trippen. Het bijna een kwartier durende titelnummer sluit het album af en laat een apocalyptische indruk na. “The clouds are burning” klinkt ultra strak, zuiver en zwaar. Een waar topproduct in het genre!

fLP: 78/100

Faal – The clouds are burning (Ván Records 2012)
1. My body glows red
2. The incistance wish
3. Tempest
4. The clouds are burning