Dat post-rock niet altijd flauw en zeemzoetig moet klinken is ondertussen al meerdere keren bewezen. Bovenaan de voedselketen staan de jongens van Year of no Light. Met de full albums “Nord”, “Ausserwelt” en een handvol splits werden loodzware mokerslagen post-rock klinkende sludge toegediend. Zonder veel tegenstand geraakten deze Fransen op het pretentieuze Roadburn festival. Het levert hun nu ook een split LP op met de Ieren van Altar of Plagues die in het verleden al samenwerkten met interessante labels als Profound Lore en Candlelight Records. Hun zwart metaal werd ook gedrenkt in een post-sausje, want dadelijk de gelijkenis tussen beide bands weergeeft. Genoeg voor een split zeker? Neen, want als Year of no Light bovenaan de voedselketen staat, moet Altar of Plagues het doen enkele treden lager. Daar waar “Møn”bere krachtig klinkt en een sterke opbouw geniet, is “Light through a tomb” eerder flets (waar is de bassist?), ongeïnspireerd en on-ge-loof-lijk langdradig. Uitgesponnen nummers zijn in dit genre niet uitzonderlijk, maar de zestien minuten die Altar of Plagues van mijn leven steelt, zijn er zeventien teveel. Halverwege het nummer lijkt er wat te gebeuren, maar echt speciaal is het niet. Dit soort Wolves in the Throne Room-georiënteerde black metal kent heel wat aftrek in de scene, maar kwaliteitsvol is het niet. Dit toch niet. Year of no Light steekt met kop en schouders uit boven de andere kant van de plaat, maar er dient ook eerlijk gezegd te worden dat het niveau van een “Ausserwelt” niet gehaald wordt, hoe sterk “Møn” ook klinkt. Je mag gerust spreken van een domper op de feestvreugde, want de hooggespannen verwachtingen zijn niet ingelost. Mensen die hun zuur verdiende centjes niet zomaar te grabbel willen gooien, kunnen het album online streamen (hier) alvorens een beslissing te nemen.

fLP: Year of no Light: 84/100 & Altar of Plagues: 23/100

Year of no Light/Altar of Plagues – Split (Musicfearsatan/Radar Swarm 2012)
1. Year of no Light – Møn
2. Altar of Plagues – Light through a tomb