Ufomammut – Oro: optus primum

Wie had ooit verwacht dat Italië meer te bieden had dan eerste klas wijven? Uiteraard weten we wel beter, maar Ufomammut’s nieuwste is een schot recht in de roos. Twee jaar na het schitterende “Eve” presenteert de band “Oro: optus primum”, het eerste deel van een tweeluik waarvan dit jaar nog het andere in productie gaat. De compositie is onderverdeeld in vijf lange overvloeiende nummers die voort borduren op datgene waar Ufomammut heer en meester in is: het creëren van logge, uitgesponnen doomy, psychedelische, sludgy stoner riffs! Een omschrijving die kan tellen. Meer als voorheen spant het ambient-element de kroon. Openingsnummer “Empireum” is in feite één langgerekte opbouwsessie van twaalf minuten. Uiterst subliem en absoluut niet gehaast zwelt het nummer aan om over te gaan in het zwaardere “Aureum” waar de band zijn gekende stijl verder doordrukt. De krakende bas weegt loodzwaar door en de onafgebroken op de achtergrond klinkende drone synth filters maken het geheel uiterst sfeervol klinken. Vocalen worden slechts sporadisch gebruikt en dienen meer als sfeerschepper en opvulling, wat perfect bij het totale plaatje past. Een variant van het repetitieve keyboard deuntje van het eerste nummer komt terug in “Magickon” om zo mooi op te bouwen naar de drumintro van het opus magnum “Midomine” dat “Oro” afsluit. Deze haast tien minuten durende mastodont beukt erop los en ontziet niks of niemand met zijn alles verpulverende gitaarpartijen. Met deze muziek worden wolkenkrabbers gesloopt! “Oro” is, zowel de muziek als het artwork, – komt ie – goud waard. En het goede nieuws is dat er dit jaar nog zo eentje volgt!

fLP: 93/100

Ufomammut – Oro: optus primum (Neurot Recordings 2012)
1. Empireum
2. Aureum
3. Infearnatural
4. Magickon
5. Midomine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s