Fehler – Dissona

Het Nederlands kwartet Fehler brengt via Hammerheart records hun debuut album “Dissona” uit en dat doen deze mannen niet onverdienstelijk. In tegendeel zelfs. Dit is een debuut om trots op te zijn. Met opener “First rites” maakt Fehler gelijk duidelijk dat ze niet gekomen zijn om voorspelbaar en voorgekauwd te werk te gaan. Een mooi opgebouwd instrumentaal nummer met op het einde een klein stukje cello dat net even een extra dimensie aanboort dat ook precies lang genoeg duurt. Nog zo’n verfijnd detail komt later terug in het, op wat schreeuwen na, grotendeels instrumentaal melancholisch nummer “Kingdoms”,  waar je in het begin een paar piano aanslagen hoort op de achtergrond. Dynamisch. Dat is voor mij de juiste term die ik recht vind doen aan de nummers op “Dissona”. Lekkere sompige up tempo riffs wisselen pakkende melodieën en harmonieën af. Uitschieters zijn voor mij de eerder genoemde songs samen met “Affluenza”, “Knife chase”, “Dreams of lead” en “Miserablist”. De toevoeging van tweede gitarist Twan van Geel (Flesh made sin, Legion of the damned) is zeker van invloed op dit dynamische karakter. Samen met andere gitarist Demian (Terzij de horde) wordt er vunzig op los geduelleerd. Ook qua songwriting laat Fehler horen over veel vaardigheden te beschikken. Nummers lopen lekker, hebben de juiste lengte en zijn pakkend zonder onnodig lang in herhalingen te vallen. In de raspende en schreeuwende vocalen zit naar mijn smaak wat weinig variatie, maar dit zorgt er wel weer voor dat het hele album naast dynamisch, melancholisch en melodieus ook rauw, lomp en ruig blijft klinken. De productie klinkt ietwat vlak (met name in drumgeluid), maar helder en laat voldoende ruimte voor alle partijen. Het klinkt alsof de ruwe master opnames van de demo versie van dusdanige goede kwaliteit waren dat hier en daar nog wat  gefinetuned is en het daarna ook zo gelaten is. En dat komt de muziek absoluut ten goede. De invloeden liggen voor de band bij acts als Crowbar, Torche, Mastodon en High on fire en van daaruit hebben ze een mooie eigen geluid weten te creëren. Samen met een prachtige hoes door Comaworx is dit een debuut dat kwalitatief staat als een huis. Ik heb de band nog niet live mogen aanschouwen, maar wanneer zij dit niveau ook op de bühne weten neer te zetten, dan is Fehler zeker een band die de komende jaren flink kan gaan groeien.  “Dissona” is in het geheel te beluisteren op http://3voor12.vpro.nl/#!/luisterpaal/albums/Fehler.html dus ga dat vooral doen!

TMP: 80/100

Fehler- Dissona (Hammerheart Records 2012)

1. First rites
2. Revelations
3. Vanity
4. Plagues and strangers
5. Affluenza
6. Knife chase
7. Dreams of lead
8. Kingdoms
9. Miserablist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s