Natan – Às

Het heeft 4 jaren geduurd, maar na “In het zicht van de dood” presenteert Natan nu een meer dan waardige opvolger. “Às” wordt door Belgisch meest toonaangevende metalblad Rock Tribune gelinkt aan het Noorse Virus, een vergelijking die echt op geen hol trekt! Als er dan toch aan namedropping moet gedaan worden, is een andere vergelijking een pak meer voor de hand liggend. Openingsnummer “Asch” schreeuwt Enslaved al vanaf de eerste noot. Meer nog, Natan brengt het er beter vanaf dan Enslaved! De heren zorgen namelijk voor een pak meer variatie op vocaal en muzikaal vlak. Het stemgebruik wisselt in grote mate af tussen verschillende soorten screams en vooral een brede waaier van cleane vocals die echt uitstekend klinken! Zo start “Scourge of justice” onmiddellijk met een niet voor de hand liggende zanglijn en overgiet het met een saus originaliteit. Ik vreesde op voorhand dat “Às” en erg ontoegankelijke plaat zou worden, maar niets is minder waar. “Doodsknoop” is een echt wijvennummer en met zijn swingende start doet het me wat Amesoeurs en kornuiten aan. Heerlijke chorus ook in dit nummer, al mocht net hier wat meer lagen in de zuivere gezangen gestopt worden. Fellere black metalstukken mogen niet ontbreken. Zo is het snellere “Wild huntsmen” eentje dat goed aansluit met ietwat oudere Natan nummers, die melodieuzer en harder zijn. Verder muzikaal vakmanschap wordt tentoon gespreid door het doordachte gebruik van keyboards (soms op de voorgrond, soms als ondersteuning, soms als intermezzo,…) en kleine details (simpele, maar mooie gitaarsolo in “De eed”). Maar laten we even gas terug nemen en niet enkel de lichtpunten markeren. “Às” laat zeker een vast een professionele en erg originele indruk na, beter dan dat ik had durven hopen. Toch mis ik bij momenten wat. Het is niet makkelijk om de vinger op de wonde te leggen, maar toch mist “Às” ballen. Dikke vette kloten die wiegelen en uitnodigen om er een keiharde schop tegen te geven. Nu klinkt Natans tweede album veel te braaf en veel te lief. De heren zullen er alvast niet wakker van liggen!

fLP: 81/100

Natan – Às (eigen beheer 2012)
1. Asch
2. Ride out
3. Towards
4. Wild huntsmen
5. Doodsknoop
6. De eed
7. Scourge of justice
8. Heimat
9. Transition

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s