Deathspell Omega – Drought

Een nieuwe Deathspell Omega heeft veel weg van een onbevlekte ontvangenis; ineens is het er, je voelt je verkracht en uiteindelijk ben je toch erg blij met de openbaring. Nu ja, ik ben nog nooit onbevlekt ontvangen geweest, maar heb wel al een hele resem nieuwe Deathspell Omega releases mogen openbaren. “Drought” is alweer de zoveelste mini van Frankrijkst meest orthodoxe. Net zoals zijn voorgangers (mini’s) duurt de droogte een 20-tal minuten. Het grootste verschil is dat er nu 6 nummers op de teller staan, terwijl anders slechts 1 uitgetrokken track aangeboden werd. Zijn er nog verschillen? Niet veel, want “Drought” sluit haast naadloos aan bij de laatste full albums “F.A.S.” en “Paracletus”. Een “Fiery serpents” en “Abrasive swirling murk” klinken typisch (nieuwere) Deathspell Omega, zijnde gecontroleerd chaotisch vol met technische hoogstandjes en kenmerkend gegrom van M. Aspa, dissonant klinkende akkoorden en een vleugje post-rock. Smullen maar! Maar haast betekent ook dat er toch kleine nuances zijn. Zo is er het uiterst trage “Salowe vision” dat de plaat inzet. Ook afsluiter “The crackled book of life” ligt uiterst lekker in het gehoor en is net als “Apokatastasis pantôn” (van “Paracletus”) een perfecte laid-back post-rock afsluiter. Zonder opvallende veranderingen evolueert Deathspell Omega tot een muzikale machine die niet louter teert op hun geheimzinnig imago. De stofzuiger black metalperiode (Wiki-broed: subgenre van de black metal stroming waarbij gitaren en drums een ongedefinieerde brij vormen dat muzikaal haast niks meer te onderscheiden valt; alsof het geluid van een stofzuiger weerklinkt) is al lang voorbij en de meer pakkende klanken van tijdens “Si monumentum, requires, circumspice” en “Kénôse” zijn opgepoetst tot een modern geheel waarvan “Drought” het eerst de eindsprint haalt. Daarbij wordt de sound meer en meer gepolijst zodat alles erg zuiver klinkt; horror voor puristen, maar oh joyful (in the Lord) voor diegene zonder oogkleppen. “Drought” is toch weeral een meesterwerk geworden, alleen de volgende keer een full length graag!

fLP: 91/100

Deathspell Omega – Drought (NoEvDia 2012)
1. Salowe vision
2. Fiery serpents
3. Scorpions & drought
4. Sand
5. Abrasive swirling murk
6. The crackled book of life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s