Eerder dit jaar maakte ik in Zwitserland kennis met de heer Freddy Rotter, zanger – gitarist en bezieler van Zatokrev. De naam Zatokrev deed me geen belletje rinkelen, maar Freddy dropte de woorden “sludge” en “Candlelight Records” in één en dezelfde zin waardoor mijn nieuwsgierigheid op de proef werd gesteld. Ieders vriend You Tube bevestigde dat mijn nieuwsgierigheid terecht was. Potverdorie, zelden ben ik zo onder de indruk geweest van een nummer als “Goddamn lights”, de opener van “The Bat, the wheel and a long road to nowhere”. Na een periode van stilte, die welgeteld 6 jaren duurde, siert de aparte titel Zatokrevs derde album. De vermorzelende mix van Amenra, Neurosis en Cult of Luna van het eerste nummer wijzigt her en der in trage melodieuze doom (zoals in “The wheel”) en zelfs southern rockinvloeden duiken op (het geweldige ”Rodeo with snake”). Typisch voor haast alle nummers is de lange duur, een uitgesponnen opbouw en het moddervet gitaarwerk. Freddy bedient zich van een scherpe black metal scream wat voor een mooi contrast vormt met de loodzware muziek. Al zou een rauwe stem, zoals in “Feel the fire, pt. 2” passender zijn. De welgekomen afwisseling met zuivere zang (in het afsluitende “Angels of cross”) is een meerwaarde die meer zou mogen terugkeren. Toegeven, ik had in eerste instantie meer verwacht van “The Bat, the wheel and a long road to nowhere”, afgaand op het openingsnummer. De megalange speelduur is een mooi gebaar, maar maakt het moeilijk om de aandacht er de volle 70 minuten bij te houden. De druilerige en enorm eentonige melodieuze doomstukken mochten voor mijn part eruit gelaten worden. Het saai gefriemel is enorm slaapverwekkend en doet serieus afbraak aan de vele sterke elementen die wel aanwezig zijn. Helaas ook een negatieve opmerking waard: het artwork en vormgeving trekt op geen hol. Het motiveert mensen om de plaat te downloaden. Wat een kleuterachtig amateurisme! Maar soit, wil je Neurosis met meer melodie? Laat je verrassen door Zatokrev!

fLP: 76/100

Zatokrev – The bat, the wheel and a long road to nowhere (Candlelight 2012)
1. Goddamn lights
2. 9
3. Rodeo with snakes
4. Medium
5. The wheel
6. Feel the fire pt. 1
7. Feel the fire pt. 2
8. The bat
9. Angels of cross