Soms weet een band je te verbazen met hun debuut. Minder vaak betreft het een band uit de -core scene. En nog minder vaak gaat het over een locale band. Wel, These Mountains Are Ghosts is er zo eentje. Hun debuut “Demon horde” laat een verpletterende indruk na en hierover wordt bassist Ruben aan de tand gevoeld.  (fLP)

Ik vind het verdomd moeilijk om een etiket op jullie te plakken. Zeg eens zelf, hoe zou je These Mountains Are Ghosts omschrijven?
Die vraag krijgen we geregeld, en ik vind het zelf ook altijd moeilijk om daar op te antwoorden. Officieel maken we hardcore/metal, maar ik denk zelf dat dat een beetje kort door de bocht is. Onze muziek valt nu niet bepaald in één hokje te plaatsen. We schrijven ook nooit nummers vanuit het oogpunt om een bepaald genre te benaderen of een bepaald publiek aan te spreken, maar eerder nummers die voor onszelf goed klinken en uitdagend zijn om te spelen. We zijn allen ook erg beïnvloed door verschillende bands, wat het ook interessant maakt. Eén van die bands is ongetwijfeld Mastodon, wat ook wel terug te vinden is in onze muziek denk ik, maar ook bands als Converge, Baroness, Gospel, Tool, Black Sabbath, Pink Floyd,… klinken regelmatig door onze radio’s.

Zelf ben ik uiterst positief over jullie eerstgeborene, doch ben ik wat op mijn honger blijven zitten als het over de zang gaat. Ik ben niet zo thuis in het genre dat jullie spelen, maar voor mij mocht er meer kracht, rauwheid en definitie in de zang zitten. Wat vinden jullie van deze opmerking?
Zang is altijd iets smaak gebonden. De ene vind het te gek, de andere vind het dan weer niets. Dat zal altijd wel zo blijven denk ik, eender welk genre je je in begeeft. Met These Mountains Are Ghosts proberen we altijd niet te cliché uit de hoek te komen, ook wat zang betreft. Daarnaast staat de zang bij ons ook nooit op de voorgrond in een nummer, wat bij veel bands wel het geval is, maar zit het meer mee in de mix met de rest van de instrumenten. Dit is een bewuste keuze geweest, waar nog altijd geen spijt van hebben.

“Demon horde” is voorzien van prachtig artwork. Zit er meer achter?
Toen de grote lijnen voor het album uitgezet werden zijn we ook meteen beginnen nadenken over artwork. “Demon horde” zou een concept plaat worden, en we wilden een totaal pakket afleveren. We zijn toen uitgekomen bij Joachim Cols die ons artwork uiteindelijk ook gemaakt heeft. Hij heeft van ons de teksten en de muziek gekregen, en is van daaruit beginnen werken. Het artwork is een resultaat van zijn visie op de teksten, hier en daar bijgestuurd door ons natuurlijk.

Afgaande op verkoop of eender welke andere parameter die jullie belangrijk vinden; wanneer is “Demon horde” een succes?
Voor ons is “Demon horde” nu al een succes. We hebben een plaat neergezet waar we zelf heel tevreden over zijn. We hebben hard gewerkt om dit resultaat te bereiken, dus in dat opzicht zijn we zeker tevreden. Als er nu ook nog eens veel albums en shirts worden verkocht maakt dat het plaatje helemaal compleet natuurlijk. Verder hopen we ook nog zoveel mogelijk shows te kunnen in respons op “Demon horde“.

Als ik het goed begrepen heb, is These Mountains Are Ghosts een band die het DIY-principe hoog in het vaandel draagt, daar jullie gitarist Jesse Sampermans zelf de productie van “Demon horde” ten hande nam. Kan je het opnameproces eens toelichten?
Het opnameproces is inderdaad erg DIY. Dit maakt dat we voor alles onze tijd kunnen nemen, daar we niet echt gebonden zijn aan een strak studioschema waar elke minuut betaald dient te worden. Dat draagt ongetwijfeld ook bij aan het eindresultaat. We hebben echt onze tijd genomen om alle nummers zo goed mogelijk naar voren te brengen. Als voorbereiding doen we altijd pre-recordings, dit om een idee te vormen van hoe de nummers op plaat zullen klinken en of er eventueel hier en daar nog enkele aanpassingen dienen te gebeuren. Daarna zetten we van alle nummers clicktracks uit en nemen we heel recht toe – recht aan de gitaar lijnen op. Eens dit klaar is kunnen we dan de drums opnemen, waarna de gitaar- en baslijnen volgen. Als laatste komt er dan nog een laagje zang en guestvocals over. We proberen ook altijd enkele leuke effecten in de nummers te verstoppen, zoals: synths, stylofoon, shakers,…

Onlangs heeft drummer Tom De Bruyne jullie verlaten om persoonlijke redenen. Zijn stijl bepaalt een groot deel van These Mountains Are Ghosts’ geluid. Gaat het lukken een waardige vervanger in de rangen te sluiten?
Het feit dat Tom uit de band gestapt is, is uiteraard een zware klap geweest voor ons. Hij was niet alleen een steengoede drummer, maar ook een goede vriend. We respecteren zijn keuze en blijven hem uiteraard steunen in zijn verdere carrière. Op dit moment valt Bart Geyskens om alle shows te kunnen spelen, waarvoor we hem zeer dankbaar zijn. Naar de toekomst toe zien we wel hoe het loopt, een waardige vervanger vinden zal niet eenvoudig zijn maar we komen er wel!

Na slechts één demo werden jullie opgepikt door Funtime, een niet onaardig label. Wat zijn jullie verwachtingen (van het label)?
Onze verwachtingen van het label werden reeds ruimschoots ingelost. Johan is een zeer fijne kerel die echt wel veel tijd zijn gesignde bands steekt. Wij hopen vooral op veel promo, shows,… Iets wat op dit moment zeker goed lijkt te komen.

These Mountains Are Ghosts is ongetwijfeld een live-band, als ik zie hoeveel optredens jullie erop na houden. Staat er een uitgebreide Europese tour in de planning? Het is tijd om het buitenland te veroveren, me dunkt.
These Mountains Are Ghostsis altijd al een live band geweest. We proberen steeds zoveel mogelijk shows te spelen. Het heeft een tijdje stil gelegen door de opnamens van “Demon horde“, maar nu deze uit is proberen we weer zoveel mogelijk shows te spelen om promo te maken, en dat lijkt aardig te lukken. Er zijn al een aantal coole shows gepasseerd, zoals: support voor Gallows in de MOD, Funtime Fest in Aarschot en er komen ook nog een aantal hele coole shows aan. Ik denk dan aan de show als support voor Drums Are For Parade in Antwerpen op 26/10 en als support voor Diablo Blvd. in Maaseik op 27/10. We hebben naar de toekomst toe nog geen Europese tour vast gelegd, maar hebben hier zeker al aan gedacht. Misschien dat we hier najaar 2013 werk van maken!

Hoe zien jullie These Mountains Are Ghosts in pakweg 5 jaren?
Ik denk dat  These Mountains Are Ghosts altijd muziek zal maken vanuit hetzelfde standpunt, namelijk: nummers schrijven die we zelf goed vinden en waar onszelf in kunnen terugvinden. Het is en blijft een uitlaatklep, een manier om stoom af te laten en een boodschap naar de buitenwereld te brengen. We moeten ons kunnen amuseren op het podium, en van zodra dat het geval is, is het voor ons een geslaagde avond. Naar de toekomst toe zal  These Mountains Are Ghosts zeker en vast opnieuw de studio in duiken en hopen we nog meer optredens spelen.