Voordien Geïst, nu omgetoverd tot Eïs, brengt het Duitse gezelschap hun vierde langspeler uit. Bandleider Alboin heeft tijdens de zomer ook grote kuis gehouden en, op drummer Marlek na, de hele line-up in de prullenmand gekieperd. Geen probleem, zo blijkt, daar kapitein Alboin de scepter zwaait en in feite de hele band runt. “Wetterkreuz” vertelt ongetwijfeld meer dan enkel het weerbericht voor Nordrhein-Westfalen, al is me niet geheel duidelijk wat het Duitstalige concept dan wel inhoudt. De kille wind en gesproken teksten die we tussen de nummers horen, doen me aan het ijstijdverhaal van labelgenoten Helrunar denken – Die eveneens lange en uitgesponnen, in het Duits gezongen, nummers brengen. Maar dan enkele versnellingen lager. De vergelijking wordt nog meer aangedikt door de productie van het schijfje, gekenmerkt door een loepzuivere, doch krachtige sound. Daar Lupus Lounge zijn bands altijd naar Studio E stuurt. Net zoals voorganger “Galeere” staat de nieuweling voor atmosferische black metal. De nummers zijn overwegend razendsnel, maar de gitaarmelodieën zijn lang en uitgerekt wat het geheel een dromerig, haast ambient toets geeft. Dat wordt nog versterkt door het electro gedeelte in “Am Abgrund”; schitterend gedaan! Eïs brengt echte nummers met een duidelijke opbouw en uiterst pakkende stukken. In de titeltrack, en in feite in het algemeen, meen ik wat Noors klinkende bombast te herkennen, zoals pakweg Troll dat ook doet. Alles klinkt aangenaam in de oren, maar toch blijft het verdomd moeilijk om er namen op te plakken. Stiekem heb ik online lukraak wat andere besprekingen gelezen en zelden wordt “Wetterkreuz” vergeleken aan andere artiesten, wat uiteraard een pluspunt is. Het is moeilijk om iets slechts te schrijven over dit album, misschien alleen dat Alboin zijn zang niet kan tippen aan zijn voorganger Cypher D. Rex, al is er veel gelijkenis in klankkleur. “Wetterkreuz” komt voor mij onverwacht, maar zal zeker in de jaarlijsten belanden!

fLP: 91/100

Eïs – Wteerkreuz (Lupus Lounge 2012)
1. Mann aus Stein
2. Auf kargen Klippen
3. Wetterkreuz
4. Am Abgrund
5. Bei den Sternen