De nieuwte van Centurian, Nox, uhh Centurian…. Nee, Inquisitor! Soit, “Contra rationem” is de jongste worp van Rob Oorthuis en co. De heren weten niet goed onder welke noemer ze het kleinood willen uitbrengen, maar dat zal ons worst wezen! Feit is dat we hier een kwalitatief hoogstaand occult death metalplaatje vasthebben. Naar goede traditie duurt “Contra rationem” slechts een half uurtje, maar meer van dit geweld houden we ook niet vol. Het gitaarwerk van Rob is erg herkenbaar en het plaatst Centurian net enkele treden hoger dan de grijs muizige death metalband. Centurian klinkt exact hetzelfde als ten tijde van Nox en ook als ten tijde van het eerste Centurian, dat al sinds 1997 het mooie weer maakt. Alleen is de productie wel beter dan zijn voorganger “Ixaxaar” (van Nox) die ongewild niet gemasterd werd en super clean klinkt. De ietwat chaotischere sound van het oude Centurian is ook op de nieuweling aanwezig. Zo hoort het! De nummers zijn overwegend in vijfde vitesse gespeeld en veel ademruimte wordt er niet gegeven. De band blijft wel erg duidelijk geïnspireerd door Angelcorpse en het oudere Morbid Angel (incluis uitstekende aardedonkere grunt van luchtverplaatser Niels Adams, tevens actief in het vrouwvriendelijke Prostitude Disfigurement). Niets slecht mee, want het niveau is dermate hoog dat het Centurian gemakkelijk met de grootste kan wedijveren.

fLP: 79/100

Centurian – Contra rationem (Listenable 2012)
1. Thou shallt bleed for the lord thy god
2. Crown of bones
3. Feast of the cross
4. Judas among twelve
5. Antinomian
6. The will of the torch
7. Sin upon man
8. Damnatio memoriae
9. Adversu