Hate is een kloon van Behemoth! Inslikken jongen! Hate speelde al ruige death metal toen Behemoth nog stofzuigers promootte op hun eerste albums. Meer nog, anno “Anaclasis” drukte de Poolse verderfmachine een zeer eigen stempel op de genre. Maar toch niet helemaal inslikken jongen! De laatste jaren groeien Hate en Behemoth zowel op muzikaal en vlak van imago naar elkaar toe. “Solarflesh” is het achtste (!) album alweer en van roestige vastigheid is nog geen sprake. Adam Buszko kom nog even fris voor de dag als een jong veulen dat na een lange winter van stal mag. De hypermoderne productie doet voorgaande alle eer aan en hoewel het vaak te gepolijst klinkt, komt Hate er zeer goed vanaf. Zowel “Solarflesh”, “Erebos” en “Morphosis” liggen mooi in elkaars verlengde en niet alleen geluidstechnisch. Muzikaal sluit alles naadloos aan en worden alle verwachtingen mooi ingelost. De ietwat misplaatste Oosterse sfeer die opgeroepen wordt in de intro geven het album een aparte touch. Later wordt dit oriëntaals sfeertje opnieuw tevoorschijn getoverd in “Timeless kingdom”en het haast Nile-sque “Festival of slaves” (met gerecycleerd eigen materiaal). Maar voor de rest is het vanouds Hate. Zo heerlijk begint “Alchemy of blood”, zo heerlijk wordt het tempo omhoog getrokken – incluis loodzware en gedefinieerde death grunt (een van de beste op deze aardkloot). De hondsbrute death metal met een black metal edge staat als een huis, en dames en heren, Hate behoort tot de absolute top in het genre! Muzikaal gebeurt er een pak meer als bij doorwinterde bands als Deicide of Cannibal Corpse en ook de met regelmaat aanwezige soli demonstreren het voortreffelijke gitaarspel van beide snarenmartelaars. Toch is verblindende euforie misplaatst. Alles klinkt dan wel uiterst gebalanceerd en perfect doordacht, toch loert het spook saturatie om de hoek. Na de vorige albums slaat de verzadiging toe en blijft de Wow-Erlebnis uit. Met “Erebos” nog in het achterhoofd lijkt “Solarflesh” wat overbodig – Hoewel er drie jaar tussen is. Er is dus duidelijk iets met Hate wat niet snel onder te brengen valt. Maar alleen al afgaande op het harde werk, toewijding en doorzettingsvermogen verdienen deze Polen alvast de nodige herkenning.

fLP: 80/100

Hate – Solarflesh (Napalm Records 2013)
1. Watchful eye of doom
2. Eternal might
3. Alchemy of blood
4. Timeless kingdom
5. Festival of slaves
6. Sadness will last forever
7. Solarflesh
8. Endless purity
9. Mesmerized